Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana  
dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany  
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda  
dc.contributor.other
Leblanc, Jean Guy Joseph  
dc.date.available
2022-02-03T10:21:51Z  
dc.date.issued
2019  
dc.identifier.citation
Campos, Carmen Adriana; Lara, Virginia Melany; Gliemmo, María Fernanda; Lactic acid bacteria as source of biosurfactants; Nova Science Publishers; 2019; 91-110  
dc.identifier.isbn
978-1-53615-388-0  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151213  
dc.description.abstract
Nowadays consumers demand for healthier foods and for chemical free additives products. Lactic acid bacteria (LAB) have a generally recognized as safe (GRAS) status according to Food and Drug Administration Agency. Furthermore, they are an important source of bioactive compoundswith wide applications in the food industry. Some of these compounds are in situ produced while others are ex situ. LAB have been used to produce fermented products since ancient times and the safety and sensory characteristics of these products rely on a diversity of metabolites produced in situ by LAB. In the last decades, the possible application of LAB metabolites as preservatives has increased; mainly bacteriocins, which were even approved worldwide. However, the use of LAB metabolites as additives is still emerging, particularly in the case of biosurfactants. These can exhibit emulsifying, antiadhesive and antimicrobial activity. The main objective of this chapter is to review the current status of the knowledge and possible applications of biosurfactants as additives for the formulation of foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nova Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
BIOSURFACTANTS  
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Lactic acid bacteria as source of biosurfactants  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2020-11-25T20:20:46Z  
dc.journal.pagination
91-110  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/the-many-benefits-of-lactic-acid-bacteria/  
dc.conicet.paginas
338  
dc.source.titulo
The many benefits of lactic acid bacteria