Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Campos, Carmen Adriana
dc.contributor.author
Lara, Virginia Melany
dc.contributor.author
Gliemmo, María Fernanda
dc.contributor.other
Leblanc, Jean Guy Joseph
dc.date.available
2022-02-03T10:21:51Z
dc.date.issued
2019
dc.identifier.citation
Campos, Carmen Adriana; Lara, Virginia Melany; Gliemmo, María Fernanda; Lactic acid bacteria as source of biosurfactants; Nova Science Publishers; 2019; 91-110
dc.identifier.isbn
978-1-53615-388-0
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/151213
dc.description.abstract
Nowadays consumers demand for healthier foods and for chemical free additives products. Lactic acid bacteria (LAB) have a generally recognized as safe (GRAS) status according to Food and Drug Administration Agency. Furthermore, they are an important source of bioactive compoundswith wide applications in the food industry. Some of these compounds are in situ produced while others are ex situ. LAB have been used to produce fermented products since ancient times and the safety and sensory characteristics of these products rely on a diversity of metabolites produced in situ by LAB. In the last decades, the possible application of LAB metabolites as preservatives has increased; mainly bacteriocins, which were even approved worldwide. However, the use of LAB metabolites as additives is still emerging, particularly in the case of biosurfactants. These can exhibit emulsifying, antiadhesive and antimicrobial activity. The main objective of this chapter is to review the current status of the knowledge and possible applications of biosurfactants as additives for the formulation of foods.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nova Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
BIOSURFACTANTS
dc.subject
LACTIC ACID BACTERIA
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Lactic acid bacteria as source of biosurfactants
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-11-25T20:20:46Z
dc.journal.pagination
91-110
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.description.fil
Fil: Campos, Carmen Adriana. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lara, Virginia Melany. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gliemmo, María Fernanda. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/the-many-benefits-of-lactic-acid-bacteria/
dc.conicet.paginas
338
dc.source.titulo
The many benefits of lactic acid bacteria
Archivos asociados