Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Acevedo Gomez, Antonella Valeria  
dc.contributor.author
Gomez, Gabriela Noemi  
dc.contributor.author
Chamorro, Ester Ramona  
dc.contributor.author
Bustillo, Soledad  
dc.contributor.author
Leiva, Laura Cristina Ana  
dc.date.available
2020-01-29T21:23:43Z  
dc.date.issued
2018-12  
dc.identifier.citation
Acevedo Gomez, Antonella Valeria; Gomez, Gabriela Noemi; Chamorro, Ester Ramona; Bustillo, Soledad; Leiva, Laura Cristina Ana; Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus): Characterization and application for collagen extraction; Elsevier; Food Chemistry; 269; 12-2018; 610-617  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96187  
dc.description.abstract
Acid proteases from sábalo stomach mucosa were recovered using salting-out procedure. This single step produced an enzyme extract purified 1.8-fold over the crude extract with a recovery of 45.1% of its initial proteolytic activity. Sábalo proteases exhibited the highest activity at 45 °C-pH 2.0, showed pH stability between 2.0 and 5.0 and retained more than 70% of its activity after incubation at pH 7.0 for 2 h. Fish extract was unstable at temperatures greater than 45 °C. Its activity was inhibited by pepstatin A but not by PMSF, while EDTA and SDS showed partial inhibitory effects. Presence of CaCl 2 and MgCl 2 increased the proteolytic activity, while increasing concentrations of NaCl strongly decreased it. In addition, compared to the acid extraction method, the use of sábalo enzymatic extract increased 1.7 times the yield of collagen extraction.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
ACETIC ACID (PUBCHEM CID: 176)  
dc.subject
ACIDIC PROTEASE  
dc.subject
BUTYL ALCOHOL (PUBCHEM CID: 263)  
dc.subject
COLLAGEN  
dc.subject
ETHYLENEDIAMINETETRAACETIC ACID (PUBCHEM CID: 6049)  
dc.subject
GLYCINE (PUBCHEM CID: 750)  
dc.subject
HYDROCHLORIC ACID (PUBCHEM CID: 313)  
dc.subject
METHANOL (PUBCHEM CID: 887)  
dc.subject
PHENYLMETHYLSULFONYL FLUORIDE (PUBCHEM CID: 4784)  
dc.subject
SODIUM CHLORIDE (PUBCHEM CID: 5234)  
dc.subject
SODIUM DODECYL SULFATE (PUBCHEM CID: 3423265)  
dc.subject
SODIUM HYDROXIDE (PUBCHEM CID: 14798)  
dc.subject
STOMACH  
dc.subject
SÁBALO (PROCHILODUS LINEATUS)  
dc.subject.classification
Química Orgánica  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus): Characterization and application for collagen extraction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2019-08-01T20:26:06Z  
dc.journal.volume
269  
dc.journal.pagination
610-617  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Acevedo Gomez, Antonella Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gomez, Gabriela Noemi. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Chamorro, Ester Ramona. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bustillo, Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Leiva, Laura Cristina Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Nordeste. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino. Universidad Nacional del Nordeste. Facultad de Ciencias Exactas Naturales y Agrimensura. Instituto de Química Básica y Aplicada del Nordeste Argentino; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.journals.elsevier.com/food-chemistry/  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.043