Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus): Characterization and application for collagen extraction

Acevedo Gomez, Antonella ValeriaIcon ; Gomez, Gabriela NoemiIcon ; Chamorro, Ester Ramona; Bustillo, Soledad; Leiva, Laura Cristina Ana
Fecha de publicación: 12/2018
Editorial: Elsevier
Revista: Food Chemistry
ISSN: 0308-8146
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Química Orgánica

Resumen

Acid proteases from sábalo stomach mucosa were recovered using salting-out procedure. This single step produced an enzyme extract purified 1.8-fold over the crude extract with a recovery of 45.1% of its initial proteolytic activity. Sábalo proteases exhibited the highest activity at 45 °C-pH 2.0, showed pH stability between 2.0 and 5.0 and retained more than 70% of its activity after incubation at pH 7.0 for 2 h. Fish extract was unstable at temperatures greater than 45 °C. Its activity was inhibited by pepstatin A but not by PMSF, while EDTA and SDS showed partial inhibitory effects. Presence of CaCl 2 and MgCl 2 increased the proteolytic activity, while increasing concentrations of NaCl strongly decreased it. In addition, compared to the acid extraction method, the use of sábalo enzymatic extract increased 1.7 times the yield of collagen extraction.
Palabras clave: ACETIC ACID (PUBCHEM CID: 176) , ACIDIC PROTEASE , BUTYL ALCOHOL (PUBCHEM CID: 263) , COLLAGEN , ETHYLENEDIAMINETETRAACETIC ACID (PUBCHEM CID: 6049) , GLYCINE (PUBCHEM CID: 750) , HYDROCHLORIC ACID (PUBCHEM CID: 313) , METHANOL (PUBCHEM CID: 887) , PHENYLMETHYLSULFONYL FLUORIDE (PUBCHEM CID: 4784) , SODIUM CHLORIDE (PUBCHEM CID: 5234) , SODIUM DODECYL SULFATE (PUBCHEM CID: 3423265) , SODIUM HYDROXIDE (PUBCHEM CID: 14798) , STOMACH , SÁBALO (PROCHILODUS LINEATUS)
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.039Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/96187
URL: https://www.journals.elsevier.com/food-chemistry/
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.07.043
Colecciones
Articulos(IQUIBA-NEA)
Articulos de INSTITUTO DE QUIMICA BASICA Y APLICADA DEL NORDESTE ARGENTINO
Citación
Acevedo Gomez, Antonella Valeria; Gomez, Gabriela Noemi; Chamorro, Ester Ramona; Bustillo, Soledad; Leiva, Laura Cristina Ana; Digestive aspartic proteases from sábalo (Prochilodus lineatus): Characterization and application for collagen extraction; Elsevier; Food Chemistry; 269; 12-2018; 610-617
Compartir
Altmétricas
 

Items relacionados

Mostrando titulos relacionados por título, autor y tema.

  • Artículo High hydrostatic pressure blanching of baby spinach (Spinacia oleracea L.)
    Finten, Gabriel ; Agüero, Maria Victoria ; Jagus, Rosa Juana; Niranjan, K. (Elsevier Science, 2016-11)
  • Artículo Involvement of histamine H1 and H2 receptor inverse agonists in receptor's crossregulation
    Díaz, Antonela Susana ; Zappia, Carlos Daniel ; Rodriguez Gonzalez, Angela Paola ; Sahores, Ana ; Sosa, Máximo Hernán ; Burghi, Valeria ; Monczor, Federico ; Davio, Carlos Alberto ; Fernandez, Natalia Cristina ; Shayo, Carina Claudia (Elsevier Science, 2019-03)
  • Artículo Phenolics composition, antioxidant properties and toxicological assessment of Prosopis alba exudate gum
    Vasile, Franco Emanuel ; Romero, Ana María; Judis, Maria Alicia; Mattalloni, Mara Soledad ; Virgolini, Miriam Beatriz ; Mazzobre, Maria Florencia (Elsevier, 2019-07)
Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES