Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Pellicer, Karina
dc.contributor.author
Copes, Julio Alberto
dc.contributor.author
Malvestiti, L.
dc.contributor.author
Lanfranchi, M.N.
dc.contributor.author
Stanchi, Nestor Oscar
dc.contributor.author
Echeverria, Maria Gabriela
dc.contributor.author
Nosetto, E.
dc.date.available
2019-09-30T20:10:22Z
dc.date.issued
2002-10
dc.identifier.citation
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; et al.; Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 34; 4; 10-2002; 219-221
dc.identifier.issn
0325-7541
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/84850
dc.description.abstract
A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these products
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
LISTERIA MONOCYTOGENES
dc.subject
EMBUTIDOS SECOS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
Ciencias Veterinarias
dc.subject.classification
CIENCIAS AGRÍCOLAS
dc.title
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina
dc.title
Isolation and identification of Listeria monocytogenes and Listeria spp. in dry sausages obtained in markets in the city of La Plata, Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-09-04T21:03:42Z
dc.identifier.eissn
1851-7617
dc.journal.volume
34
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
219-221
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Ciudad Autónoma de Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Pellicer, Karina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Copes, Julio Alberto. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Malvestiti, L.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lanfranchi, M.N.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Stanchi, Nestor Oscar. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Echeverria, Maria Gabriela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico CONICET- La Plata. Instituto de Genética Veterinaria "Ing. Fernando Noel Dulout". Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias. Instituto de Genética Veterinaria; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nosetto, E.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_issues&pid=0325-7541&lng=es&nrm=iso
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.aam.org.ar/ram.php?r=21
Archivos asociados