Artículo
Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina
Título:
Isolation and identification of Listeria monocytogenes and Listeria spp. in dry sausages obtained in markets in the city of La Plata, Argentina
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; Echeverria, Maria Gabriela
; Nosetto, E.
Fecha de publicación:
10/2002
Editorial:
Asociación Argentina de Microbiología
Revista:
Revista Argentina de Microbiología
ISSN:
0325-7541
e-ISSN:
1851-7617
Idioma:
Español
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
A total of 60 samples of dry sausages were analyzed (50 of "salami" and 10 of "chorizo" "candelario" type) obtained at random in markets authorized for their commercialization, for the purpose of evidencing the presence of bacteria of the genus Listeria (Listeria monocytogenes and Listeria spp.). The results obtained in salami were the following: 10 (20%) isolates of Listeria spp., were characterized: 1 (2%) strain as L. monocytogenes type 1, 7 (14%) strains as L. innocua, 2 (4%) strains as L. welshimeri. In chorizo candelario type 6 (60%) isolates of Listeria spp., were characterized: 2 (33%) strains as L. monocytogenes type 1 and 4 (66%) strains as L. innocua. The total percentages of isolations were: 26.6% of Listeria spp., 5% of L. monocytogenes type 1, 18.3% of L. innocua and 3.3% of L. welshimeri. In conclusion, we consider that methodologies of control must be developed and implemented in order to guarantee the inocuity of these products
Palabras clave:
LISTERIA MONOCYTOGENES
,
EMBUTIDOS SECOS
Archivos asociados
Licencia
Identificadores
Colecciones
Articulos(IGEVET)
Articulos de INST.DE GENETICA VET ING FERNANDO NOEL DULOUT
Articulos de INST.DE GENETICA VET ING FERNANDO NOEL DULOUT
Citación
Pellicer, Karina; Copes, Julio Alberto; Malvestiti, L.; Lanfranchi, M.N.; Stanchi, Nestor Oscar; et al.; Aislamiento e identificación de Listeria monocytogenes y Listeria spp. en embutidos secos obtenidos en mercados de la ciudad de La Plata, Argentina; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 34; 4; 10-2002; 219-221
Compartir
Items relacionados
Mostrando titulos relacionados por título, autor y tema.
-
Vallejo, Marisol ; Olivera, Nelda Lila ; Sequeiros, Cynthia ; Marguet, Emilio Rogelio (Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Veterinarias, 2009-12)
-
Castellano, Patricia Haydee ; Mora, Leticia; Escudero, Elizabeth; Vignolo, Graciela Margarita ; Aznar, Rosa; Toldrá, Fidel (Academic Press Ltd - Elsevier Science Ltd, 2016-10)
-
Leotta, Gerardo Anibal ; Brusa, Victoria ; Galli, Lucía ; Adriani, Cristian; Linares, Luciano Hector; Etcheverría, Analía Inés ; Sanz, Marcelo Eduardo; Sucari, Adriana; Peral Garcia, Pilar ; Signorini Porchietto, Marcelo Lisandro (Public Library of Science, 2016-09)