Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Botanical origin, chemical composition, and bioactive properties of propolis of stingless bees from Argentina

Título del libro: Stingless Bee Nest Cerumen and Propolis

Romero, Cecilia AlejandraIcon ; Fernández, Nancy LidiaIcon ; Navarro, Alba Sofia del RosarioIcon ; Yamul, Diego KarimIcon
Otros responsables: Vit, Patricia; Bankova, Vassya; Popova, Milena; Roubik, David W.
Fecha de publicación: 2024
Editorial: Springer Nature Switzerland AG
ISBN: 978-3-031-43886-8
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Wild native bees, as pollinators, provide different services for human beings and ecosystems, and sources of highly appreciated honey in the international market. Despite this importance, taxonomic knowledge and data on geographic distribution or properties of Meliponini (stingless bee) honey and propolis in Argentina are scarce. Beekeeping is, in essence, a multiproduct activity but honey production dominates and propolis has a marginal place. Furthermore, stingless bees produce less propolis per hive than Apis mellifera, which discourages interest from the food, cosmetic, and pharmaceutical industries and restricts commercial development. In Argentina, meliponiculture is incipient and several institutions have programs for its expansion. To the best of our knowledge, these programs lack any focus on propolis. Currently, Argentinian stingless bee propolis has been studied only regarding biological properties without palynological study. The field of Argentinian stingless bee propolis remains unexplored and waits for scientists to discover it.
Palabras clave: Argentina , Cerumen , Geopropolis , Meliponiculture , Propolis , Stingless bees
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 2.105Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/261138
URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-43887-5_10
Colecciones
Capítulos de libros(CIDCA)
Capítulos de libros de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Romero, Cecilia Alejandra; Fernández, Nancy Lidia; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Yamul, Diego Karim; Botanical origin, chemical composition, and bioactive properties of propolis of stingless bees from Argentina; Springer Nature Switzerland AG; 2; 2024; 207-215
Compartir

Items relacionados

Mostrando titulos relacionados por título, autor y tema.

  • Capítulo de Libro From Extraction to Meliponiculture: An Ethnobiological Synthesis of a Long-Standing Process in Argentina
    Título del libro: Stingless Bee Cerumen and Propolis
    Zamudio, Fernando - Otros responsables: Vit, Patricia Bankova, Vassya Popova, Milena Roubik, David W. - (Springer Nature Switzerland AG, 2024)
Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES