Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Romero, Cecilia Alejandra

dc.contributor.author
Fernández, Nancy Lidia

dc.contributor.author
Navarro, Alba Sofia del Rosario

dc.contributor.author
Yamul, Diego Karim

dc.contributor.other
Vit, Patricia
dc.contributor.other
Bankova, Vassya
dc.contributor.other
Popova, Milena
dc.contributor.other
Roubik, David W.
dc.date.available
2025-05-12T14:48:15Z
dc.date.issued
2024
dc.identifier.citation
Romero, Cecilia Alejandra; Fernández, Nancy Lidia; Navarro, Alba Sofia del Rosario; Yamul, Diego Karim; Botanical origin, chemical composition, and bioactive properties of propolis of stingless bees from Argentina; Springer Nature Switzerland AG; 2; 2024; 207-215
dc.identifier.isbn
978-3-031-43886-8
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/261138
dc.description.abstract
Wild native bees, as pollinators, provide different services for human beings and ecosystems, and sources of highly appreciated honey in the international market. Despite this importance, taxonomic knowledge and data on geographic distribution or properties of Meliponini (stingless bee) honey and propolis in Argentina are scarce. Beekeeping is, in essence, a multiproduct activity but honey production dominates and propolis has a marginal place. Furthermore, stingless bees produce less propolis per hive than Apis mellifera, which discourages interest from the food, cosmetic, and pharmaceutical industries and restricts commercial development. In Argentina, meliponiculture is incipient and several institutions have programs for its expansion. To the best of our knowledge, these programs lack any focus on propolis. Currently, Argentinian stingless bee propolis has been studied only regarding biological properties without palynological study. The field of Argentinian stingless bee propolis remains unexplored and waits for scientists to discover it.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer Nature Switzerland AG

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Argentina
dc.subject
Cerumen
dc.subject
Geopropolis
dc.subject
Meliponiculture
dc.subject
Propolis
dc.subject
Stingless bees
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Botanical origin, chemical composition, and bioactive properties of propolis of stingless bees from Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-04-22T15:08:59Z
dc.journal.volume
2
dc.journal.pagination
207-215
dc.journal.pais
Suiza

dc.journal.ciudad
Cham
dc.description.fil
Fil: Romero, Cecilia Alejandra. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fernández, Nancy Lidia. Universidad Nacional del Chaco Austral. Departamento de Ciencias Básicas y Aplicadas; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Cientificas y Tecnicas. Centro Cientifico Tecnologico Conicet - Nordeste. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados. - Universidad Nacional del Chaco Austral. Instituto de Investigaciones En Procesos Tecnologicos Avanzados.; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Alba Sofia del Rosario. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Yamul, Diego Karim. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Veterinarias. Departamento de Tecnologia y Calidad de los Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-43887-5_10
dc.conicet.paginas
501
dc.source.titulo
Stingless Bee Nest Cerumen and Propolis
Archivos asociados