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dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón  
dc.contributor.author
Tavares, Gina  
dc.contributor.author
Passot, Stéphanie  
dc.contributor.author
Fonseca, Fernanda  
dc.contributor.author
Campoy, Sonia  
dc.contributor.author
Guerrero, María  
dc.contributor.author
Alves, Patricia  
dc.contributor.author
Coimbra, Patricia  
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.contributor.author
Simões, Pedro Nuno  
dc.contributor.other
Gomez Zavaglia, Andrea  
dc.date.available
2025-03-12T13:19:29Z  
dc.date.issued
2024  
dc.identifier.citation
Romano, Nelson Gastón; Tavares, Gina; Passot, Stéphanie; Fonseca, Fernanda; Campoy, Sonia; et al.; Scale-up of layer-by-layer microencapsulation and freeze-drying of probiotic bacteria; Springer; 2024; 57-67  
dc.identifier.isbn
978-1-0716-4148-4  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256032  
dc.description.abstract
Layer-by-layer (LbL) self-assembly microencapsulation is a promising method to protect and deliver probiotics, although its implementation has mostly been confined to the lab scale. This study develops a scalable method for encapsulating probiotics by LbL, targeting their release in the gut. Chitosan and alginate were used as layering biopolymers, while Lactiplantibacillus plantarum WCFS1 was the encapsulated probiotic. Variables such as chitosan dilution (first layer), number of layers, and biomass concentration were targeted. Freeze-drying with fructooligosaccharides (FOS) and maltodextrin were used to stabilize encapsulated bacteria. Microbiological and structural characterization of dehydrated cells was performed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Lactic acid bacteria  
dc.subject
Lactiplantibacillus plantarum WCFS1  
dc.subject
Sustainable preservation technology  
dc.subject
Layer-by-layer encapsulation  
dc.subject
Scaling up  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Scale-up of layer-by-layer microencapsulation and freeze-drying of probiotic bacteria  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-02-12T14:52:58Z  
dc.journal.pagination
57-67  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tavares, Gina. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Passot, Stéphanie. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia. Universite de Paris; Francia  
dc.description.fil
Fil: Fonseca, Fernanda. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia. Universite de Paris; Francia  
dc.description.fil
Fil: Campoy, Sonia. Biosearch Life; España  
dc.description.fil
Fil: Guerrero, María. Biosearch Life; España  
dc.description.fil
Fil: Alves, Patricia. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Coimbra, Patricia. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Simões, Pedro Nuno. Universidad de Coimbra; Portugal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-0716-4148-4_7  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-1-0716-4148-4_7  
dc.conicet.paginas
168  
dc.source.titulo
Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients  
dc.conicet.nroedicion
2