Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Romano, Nelson Gastón

dc.contributor.author
Tavares, Gina
dc.contributor.author
Passot, Stéphanie
dc.contributor.author
Fonseca, Fernanda

dc.contributor.author
Campoy, Sonia
dc.contributor.author
Guerrero, María
dc.contributor.author
Alves, Patricia
dc.contributor.author
Coimbra, Patricia
dc.contributor.author
Gomez Zavaglia, Andrea

dc.contributor.author
Simões, Pedro Nuno
dc.contributor.other
Gomez Zavaglia, Andrea

dc.date.available
2025-03-12T13:19:29Z
dc.date.issued
2024
dc.identifier.citation
Romano, Nelson Gastón; Tavares, Gina; Passot, Stéphanie; Fonseca, Fernanda; Campoy, Sonia; et al.; Scale-up of layer-by-layer microencapsulation and freeze-drying of probiotic bacteria; Springer; 2024; 57-67
dc.identifier.isbn
978-1-0716-4148-4
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/256032
dc.description.abstract
Layer-by-layer (LbL) self-assembly microencapsulation is a promising method to protect and deliver probiotics, although its implementation has mostly been confined to the lab scale. This study develops a scalable method for encapsulating probiotics by LbL, targeting their release in the gut. Chitosan and alginate were used as layering biopolymers, while Lactiplantibacillus plantarum WCFS1 was the encapsulated probiotic. Variables such as chitosan dilution (first layer), number of layers, and biomass concentration were targeted. Freeze-drying with fructooligosaccharides (FOS) and maltodextrin were used to stabilize encapsulated bacteria. Microbiological and structural characterization of dehydrated cells was performed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Lactic acid bacteria
dc.subject
Lactiplantibacillus plantarum WCFS1
dc.subject
Sustainable preservation technology
dc.subject
Layer-by-layer encapsulation
dc.subject
Scaling up
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Scale-up of layer-by-layer microencapsulation and freeze-drying of probiotic bacteria
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-02-12T14:52:58Z
dc.journal.pagination
57-67
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Romano, Nelson Gastón. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tavares, Gina. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Passot, Stéphanie. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia. Universite de Paris; Francia
dc.description.fil
Fil: Fonseca, Fernanda. Institut National de la Recherche Agronomique; Francia. Universite de Paris; Francia
dc.description.fil
Fil: Campoy, Sonia. Biosearch Life; España
dc.description.fil
Fil: Guerrero, María. Biosearch Life; España
dc.description.fil
Fil: Alves, Patricia. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Coimbra, Patricia. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.description.fil
Fil: Gomez Zavaglia, Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Simões, Pedro Nuno. Universidad de Coimbra; Portugal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-0716-4148-4_7
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-1-0716-4148-4_7
dc.conicet.paginas
168
dc.source.titulo
Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients
dc.conicet.nroedicion
2
Archivos asociados