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dc.contributor.author
Carboni, Angela Daniela  
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria  
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia  
dc.contributor.other
Simal Gandar, Jesús  
dc.date.available
2023-07-25T18:57:05Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Carboni, Angela Daniela; Salinas, Maria Victoria; Puppo, Maria Cecilia; Inulin Fiber; Springer; 2022; 1-30  
dc.identifier.isbn
978-3-030-81404-5  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205465  
dc.description.abstract
Dietary fiber is an indigestible substance for the human body with various provenbenefits on health. Some types of fibers are considered prebiotics. Inulin isincluded into the category of prebiotic fiber and is defined as a polydispersefructan with a varied number of fructose units. Inulin is found in a diversity ofplants, fulfilling the function of being a reserve carbohydrate. The process toobtain this substance involves its extraction from some natural sources, mainlyfrom chicory roots. In addition, it is possible to carry out synthesis of low-degreepolymerization inulin through an industrial process. Health benefits of inulin intake primarily comprise improvements in gastrointestinal health, mineral absorption, and immune system, among others. The use of this fructan includes its application in various food products, acting to enhance both the nutritional profile of foodstuff and their technological characteristics. The employment of inulin in food allows reducing the amounts of fat and sugar helping to obtainhealthier products. This chapter focuses on inulin sources, extraction methods,health benefits, and use in food development, emphasizing its application inbaked goods and gels.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
PREBIOTIC  
dc.subject
FIBER  
dc.subject
CARBOHYDRATES  
dc.subject
FRUCTAN  
dc.subject
FOODS  
dc.subject
MICROBIOTA  
dc.subject
HEALTH  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Inulin Fiber  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-07-07T18:35:39Z  
dc.journal.pagination
1-30  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.description.fil
Fil: Carboni, Angela Daniela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-81404-5_32-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/978-3-030-81404-5_32-1  
dc.conicet.paginas
990  
dc.source.titulo
Handbook of Food Bioactive Ingredients