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dc.contributor.author
Carboni, Angela Daniela
dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria
dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia
dc.contributor.other
Simal Gandar, Jesús
dc.date.available
2023-07-25T18:57:05Z
dc.date.issued
2022
dc.identifier.citation
Carboni, Angela Daniela; Salinas, Maria Victoria; Puppo, Maria Cecilia; Inulin Fiber; Springer; 2022; 1-30
dc.identifier.isbn
978-3-030-81404-5
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205465
dc.description.abstract
Dietary fiber is an indigestible substance for the human body with various provenbenefits on health. Some types of fibers are considered prebiotics. Inulin isincluded into the category of prebiotic fiber and is defined as a polydispersefructan with a varied number of fructose units. Inulin is found in a diversity ofplants, fulfilling the function of being a reserve carbohydrate. The process toobtain this substance involves its extraction from some natural sources, mainlyfrom chicory roots. In addition, it is possible to carry out synthesis of low-degreepolymerization inulin through an industrial process. Health benefits of inulin intake primarily comprise improvements in gastrointestinal health, mineral absorption, and immune system, among others. The use of this fructan includes its application in various food products, acting to enhance both the nutritional profile of foodstuff and their technological characteristics. The employment of inulin in food allows reducing the amounts of fat and sugar helping to obtainhealthier products. This chapter focuses on inulin sources, extraction methods,health benefits, and use in food development, emphasizing its application inbaked goods and gels.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
INULIN
dc.subject
PREBIOTIC
dc.subject
FIBER
dc.subject
CARBOHYDRATES
dc.subject
FRUCTAN
dc.subject
FOODS
dc.subject
MICROBIOTA
dc.subject
HEALTH
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Inulin Fiber
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2023-07-07T18:35:39Z
dc.journal.pagination
1-30
dc.journal.pais
Suiza
dc.description.fil
Fil: Carboni, Angela Daniela. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-81404-5_32-1
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/978-3-030-81404-5_32-1
dc.conicet.paginas
990
dc.source.titulo
Handbook of Food Bioactive Ingredients
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