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dc.contributor.author
Añon, Maria Cristina  
dc.contributor.author
Quiroga, Alejandra Viviana  
dc.contributor.author
Scilingo, Adriana Alicia  
dc.contributor.author
Tironi, Valeria Anahi  
dc.contributor.other
Simal Gandara, Jesus  
dc.date.available
2023-07-25T18:50:50Z  
dc.date.issued
2022  
dc.identifier.citation
Añon, Maria Cristina; Quiroga, Alejandra Viviana; Scilingo, Adriana Alicia; Tironi, Valeria Anahi; Plant Bioactive Peptides (Oilseed, Legume, Cereal, Fruit, and Vegetable); Springer Nature Switzerland AG; 2022; 1-34  
dc.identifier.isbn
978-3-030-81404-5  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/205464  
dc.description.abstract
Plant peptides are very interesting potential functional ingredients and a good alternative to animal sources due to their high availability of sources, low costs, and reduced environmental impact. In this way, a lot of effort is devoted to the studies of health beneficial properties of peptides derived from plant proteins which have been increasing and becoming more complex in the last decades. This chapter is focused on the bioactive properties of peptides from three groups of seeds (cereals and pseudo-cereals, legumes, oilseeds) and fruits and vegetables. Main results from in silico, in vitro, in vivo (animal models) studies are presented. The main bioactivities informed in all cases are antihypertensive (mainly inhibition of the angiotensin converting enzyme, and other mechanisms in some cases), antioxidant (free radical scavenging, metal chelation, modulation of antioxidant enzymes and glutathione content, among others), inhibition of enzymes associated with type-2 diabetes development, antitumor (the same sequence have been found in several kinds of seeds). Hypocholesterolemic, antithrombotic, immunomodulatory, antimicrobial and others activities have been also reported for some plant sources. Development of foodstuffs containing bioactive plant protein/peptides, the evaluation of bioavailability and the mechanisms of action, human intervention studies, and approbation of health claims will require a lot of work in the future.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer Nature Switzerland AG  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Plant proteins  
dc.subject
Bioactive peptides  
dc.subject
Cereals  
dc.subject
Pseudocereals  
dc.subject
Legumes  
dc.subject
Oilseeds  
dc.subject
Fruits  
dc.subject
Vegetables  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Plant Bioactive Peptides (Oilseed, Legume, Cereal, Fruit, and Vegetable)  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2023-07-07T18:32:42Z  
dc.journal.pagination
1-34  
dc.journal.pais
Suiza  
dc.journal.ciudad
Cham  
dc.description.fil
Fil: Añon, Maria Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Quiroga, Alejandra Viviana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Scilingo, Adriana Alicia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tironi, Valeria Anahi. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1007/978-3-030-81404-5_18-1  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-030-81404-5_18-1  
dc.conicet.paginas
990  
dc.source.titulo
Handbook of Food Bioactive Ingredients: Properties and Applications