Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils

Rodríguez, Silvio DavidIcon ; Gagneten, MaiteIcon ; Farroni, Abel Eduardo; Percibaldi, Nora Mabel; Buera, Maria del PilarIcon
Fecha de publicación: 11/2019
Editorial: Elsevier
Revista: Food Control
ISSN: 0956-7135
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Chia (Salvia hispanica L.) and sesame (Sesamum indicum L.) oils are valorized for their health benefits and both are extensively used as ingredients in different food formulations and/or processes. Their retail prices are higher than those of other edible oils and might promote fraudulent adulterations. Spectroscopic methods associated to untargeted analysis are appropriate and faster than traditional techniques, requiring less time to prepare and run the samples. In the present study Fourier transform infrared spectroscopy was used in combination with one class partial least squares and soft independent modelling by class analogy to detect the presence of four possible adulterants: corn, peanut, soybean and sunflower oils, in four different proportions (pure + adulterant: 90 + 10, 95 + 5, 98 + 2 and 99 + 1, in volume). Untargeted approaches were successful in the detection of adulterated chia and sesame oils with acceptable prediction errors ranging between 1% and 5%.
Palabras clave: CHIA OIL , FOOD ADULTERATION , FT-IR , OC-PLS , SESAME OIL , SIMCA , UNTARGETED ANALYSIS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 954.8Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/163618
URL: https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713519302336
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.05.025
Colecciones
Articulos(IBBEA)
Articulos de INSTITUTO DE BIODIVERSIDAD Y BIOLOGIA EXPERIMENTAL Y APLICADA
Articulos(ITAPROQ)
Articulos de INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Y PROCESOS QUIMICOS
Articulos(OCA CIUDAD UNIVERSITARIA)
Articulos de OFICINA DE COORDINACION ADMINISTRATIVA CIUDAD UNIVERSITARIA
Citación
Rodríguez, Silvio David; Gagneten, Maite; Farroni, Abel Eduardo; Percibaldi, Nora Mabel; Buera, Maria del Pilar; FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils; Elsevier; Food Control; 105; 11-2019; 78-85
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES