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dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David
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dc.contributor.author
Gagneten, Maite
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dc.contributor.author
Farroni, Abel Eduardo
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dc.contributor.author
Percibaldi, Nora Mabel
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dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
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dc.date.available
2022-08-01T11:39:38Z
dc.date.issued
2019-11
dc.identifier.citation
Rodríguez, Silvio David; Gagneten, Maite; Farroni, Abel Eduardo; Percibaldi, Nora Mabel; Buera, Maria del Pilar; FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils; Elsevier; Food Control; 105; 11-2019; 78-85
dc.identifier.issn
0956-7135
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/163618
dc.description.abstract
Chia (Salvia hispanica L.) and sesame (Sesamum indicum L.) oils are valorized for their health benefits and both are extensively used as ingredients in different food formulations and/or processes. Their retail prices are higher than those of other edible oils and might promote fraudulent adulterations. Spectroscopic methods associated to untargeted analysis are appropriate and faster than traditional techniques, requiring less time to prepare and run the samples. In the present study Fourier transform infrared spectroscopy was used in combination with one class partial least squares and soft independent modelling by class analogy to detect the presence of four possible adulterants: corn, peanut, soybean and sunflower oils, in four different proportions (pure + adulterant: 90 + 10, 95 + 5, 98 + 2 and 99 + 1, in volume). Untargeted approaches were successful in the detection of adulterated chia and sesame oils with acceptable prediction errors ranging between 1% and 5%.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
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dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
CHIA OIL
dc.subject
FOOD ADULTERATION
dc.subject
FT-IR
dc.subject
OC-PLS
dc.subject
SESAME OIL
dc.subject
SIMCA
dc.subject
UNTARGETED ANALYSIS
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
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dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
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dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
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dc.title
FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-20T14:48:39Z
dc.journal.volume
105
dc.journal.pagination
78-85
dc.journal.pais
Países Bajos
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dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Farroni, Abel Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Percibaldi, Nora Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Food Control
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dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713519302336
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.05.025
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