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dc.contributor.author
Rodríguez, Silvio David  
dc.contributor.author
Gagneten, Maite  
dc.contributor.author
Farroni, Abel Eduardo  
dc.contributor.author
Percibaldi, Nora Mabel  
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar  
dc.date.available
2022-08-01T11:39:38Z  
dc.date.issued
2019-11  
dc.identifier.citation
Rodríguez, Silvio David; Gagneten, Maite; Farroni, Abel Eduardo; Percibaldi, Nora Mabel; Buera, Maria del Pilar; FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils; Elsevier; Food Control; 105; 11-2019; 78-85  
dc.identifier.issn
0956-7135  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/163618  
dc.description.abstract
Chia (Salvia hispanica L.) and sesame (Sesamum indicum L.) oils are valorized for their health benefits and both are extensively used as ingredients in different food formulations and/or processes. Their retail prices are higher than those of other edible oils and might promote fraudulent adulterations. Spectroscopic methods associated to untargeted analysis are appropriate and faster than traditional techniques, requiring less time to prepare and run the samples. In the present study Fourier transform infrared spectroscopy was used in combination with one class partial least squares and soft independent modelling by class analogy to detect the presence of four possible adulterants: corn, peanut, soybean and sunflower oils, in four different proportions (pure + adulterant: 90 + 10, 95 + 5, 98 + 2 and 99 + 1, in volume). Untargeted approaches were successful in the detection of adulterated chia and sesame oils with acceptable prediction errors ranging between 1% and 5%.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
CHIA OIL  
dc.subject
FOOD ADULTERATION  
dc.subject
FT-IR  
dc.subject
OC-PLS  
dc.subject
SESAME OIL  
dc.subject
SIMCA  
dc.subject
UNTARGETED ANALYSIS  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
FT-IR and untargeted chemometric analysis for adulterant detection in chia and sesame oils  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-20T14:48:39Z  
dc.journal.volume
105  
dc.journal.pagination
78-85  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Rodríguez, Silvio David. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gagneten, Maite. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Farroni, Abel Eduardo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Percibaldi, Nora Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro Regional Buenos Aires Norte. Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food Control  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0956713519302336  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.foodcont.2019.05.025