Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Enzyme assisted extraction of pectin and inulin enriched fractions isolated from microwave treated Cynara cardunculus tissues

Santo Domingo, CinthiaIcon ; Otálora González, Carlos MauricioIcon ; Navarro, Diego AlbertoIcon ; Stortz, Carlos ArturoIcon ; Rojas, Ana Maria LuisaIcon ; Gerschenson, Lia NoemiIcon ; Fissore, Eliana NoemiIcon
Fecha de publicación: 05/2020
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: International Journal of Food Science and Technology
ISSN: 0950-5423
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ingenierías y Tecnologías

Resumen

Artichoke flower heads are consumed fresh or industrialized. Agroindustrial by-products of this plant can be used for the production of dietary fiber. A microwave heating procedure is proposed for polysaccharides concentration in the residues. It consumed less time (36 min vs 75 min) and solvent volume (110 mL vs 140 mL) and allowed the extraction of a higher amount of total carbohydrates (95 g/100g vs 83 g/100g) than the habitually used convective procedure. A subsequent stage involving buffer/enzymes allowed to isolate pectin and inulin enriched fractions. Their inulin content was 32–45 g/100g. The galacturonic acid content oscillated between 22 and 29 g/100g. The fractions were slightly yellow/red colored and formed gels in the presence of calcium ion. The procedure proposed is of importance in the frame of emerging biorefinery because it uses vegetable by-products to produce fractions with potential for being used in the formulation of healthy foods.
Palabras clave: ARTICHOKE , ENZYMATIC DIGESTION , INULIN , MICROWAVE HEATING , PECTIN
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 7.751Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/145784
URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14625
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14625
Colecciones
Articulos(CIHIDECAR)
Articulos de CENTRO DE INVESTIGACIONES EN HIDRATOS DE CARBONO
Articulos(ITAPROQ)
Articulos de INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Y PROCESOS QUIMICOS
Citación
Santo Domingo, Cinthia; Otálora González, Carlos Mauricio; Navarro, Diego Alberto; Stortz, Carlos Arturo; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Enzyme assisted extraction of pectin and inulin enriched fractions isolated from microwave treated Cynara cardunculus tissues; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 1; 5-2020; 242-249
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES