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dc.contributor.author
Santo Domingo, Cinthia  
dc.contributor.author
Otálora González, Carlos Mauricio  
dc.contributor.author
Navarro, Diego Alberto  
dc.contributor.author
Stortz, Carlos Arturo  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Gerschenson, Lia Noemi  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.date.available
2021-11-03T11:29:49Z  
dc.date.issued
2020-05  
dc.identifier.citation
Santo Domingo, Cinthia; Otálora González, Carlos Mauricio; Navarro, Diego Alberto; Stortz, Carlos Arturo; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Enzyme assisted extraction of pectin and inulin enriched fractions isolated from microwave treated Cynara cardunculus tissues; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal of Food Science and Technology; 56; 1; 5-2020; 242-249  
dc.identifier.issn
0950-5423  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145784  
dc.description.abstract
Artichoke flower heads are consumed fresh or industrialized. Agroindustrial by-products of this plant can be used for the production of dietary fiber. A microwave heating procedure is proposed for polysaccharides concentration in the residues. It consumed less time (36 min vs 75 min) and solvent volume (110 mL vs 140 mL) and allowed the extraction of a higher amount of total carbohydrates (95 g/100g vs 83 g/100g) than the habitually used convective procedure. A subsequent stage involving buffer/enzymes allowed to isolate pectin and inulin enriched fractions. Their inulin content was 32–45 g/100g. The galacturonic acid content oscillated between 22 and 29 g/100g. The fractions were slightly yellow/red colored and formed gels in the presence of calcium ion. The procedure proposed is of importance in the frame of emerging biorefinery because it uses vegetable by-products to produce fractions with potential for being used in the formulation of healthy foods.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ARTICHOKE  
dc.subject
ENZYMATIC DIGESTION  
dc.subject
INULIN  
dc.subject
MICROWAVE HEATING  
dc.subject
PECTIN  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Enzyme assisted extraction of pectin and inulin enriched fractions isolated from microwave treated Cynara cardunculus tissues  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:54:21Z  
dc.journal.volume
56  
dc.journal.number
1  
dc.journal.pagination
242-249  
dc.journal.pais
Reino Unido  
dc.journal.ciudad
Londres  
dc.description.fil
Fil: Santo Domingo, Cinthia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Otálora González, Carlos Mauricio. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Diego Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Stortz, Carlos Arturo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Centro de Investigaciones en Hidratos de Carbono; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Gerschenson, Lia Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
International Journal of Food Science and Technology  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ijfs.14625  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1111/ijfs.14625