Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Adjunct cultures of autochthonous Lactobacillus strains to diversify and improve cheese maturation

Giménez, PaulaIcon ; Peralta, Guillermo HugoIcon ; Wolf, Irma VeronicaIcon ; Hynes, Erica RutIcon ; Bergamini, Carina VivianaIcon
Fecha de publicación: 06/2024
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: International Journal Of Dairy Technology
ISSN: 1364-727X
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

This study evaluated the influence of 11 autochthonous mesophilic lactobacilli strains on maturation profile of a miniature semihard cheese. Five strains of Lactiplantibacillus plantarum, three Lacticaseibacillus rhamnosus, two Lacticaseibacillus casei and one Lacticaseibacillus paracasei, were evaluated individually as adjunct cultures. Three groups of strains were distinguished regarding their influence: One group was characterised by consumption of citrate and production of several volatile compounds, another group by its acidification and peptidolytic activity, while two strains had no influence. The combined use of strains with different properties as adjunct cultures probably allows further improvement and diversification of cheese flavour.
Palabras clave: Cheese Adjunct culture , Nonstarter lactic acid bacteria , Flavour and Volatile compounds , Maturation profile
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.787Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/243199
URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.13111
DOI: https://doi.org/10.1111/1471-0307.13111
Colecciones
Articulos(INLAIN)
Articulos de INST.DE LACTOLOGIA INDUSTRIAL
Citación
Giménez, Paula; Peralta, Guillermo Hugo; Wolf, Irma Veronica; Hynes, Erica Rut; Bergamini, Carina Viviana; Adjunct cultures of autochthonous Lactobacillus strains to diversify and improve cheese maturation; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 6-2024; 1-13
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES