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dc.contributor.author
Giménez, Paula
dc.contributor.author
Peralta, Guillermo Hugo
dc.contributor.author
Wolf, Irma Veronica
dc.contributor.author
Hynes, Erica Rut
dc.contributor.author
Bergamini, Carina Viviana
dc.date.available
2024-08-27T15:36:29Z
dc.date.issued
2024-06
dc.identifier.citation
Giménez, Paula; Peralta, Guillermo Hugo; Wolf, Irma Veronica; Hynes, Erica Rut; Bergamini, Carina Viviana; Adjunct cultures of autochthonous Lactobacillus strains to diversify and improve cheese maturation; Wiley Blackwell Publishing, Inc; International Journal Of Dairy Technology; 6-2024; 1-13
dc.identifier.issn
1364-727X
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/243199
dc.description.abstract
This study evaluated the influence of 11 autochthonous mesophilic lactobacilli strains on maturation profile of a miniature semihard cheese. Five strains of Lactiplantibacillus plantarum, three Lacticaseibacillus rhamnosus, two Lacticaseibacillus casei and one Lacticaseibacillus paracasei, were evaluated individually as adjunct cultures. Three groups of strains were distinguished regarding their influence: One group was characterised by consumption of citrate and production of several volatile compounds, another group by its acidification and peptidolytic activity, while two strains had no influence. The combined use of strains with different properties as adjunct cultures probably allows further improvement and diversification of cheese flavour.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Wiley Blackwell Publishing, Inc
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Cheese Adjunct culture
dc.subject
Nonstarter lactic acid bacteria
dc.subject
Flavour and Volatile compounds
dc.subject
Maturation profile
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Adjunct cultures of autochthonous Lactobacillus strains to diversify and improve cheese maturation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2024-08-26T10:56:22Z
dc.journal.pagination
1-13
dc.journal.pais
Reino Unido
dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Giménez, Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peralta, Guillermo Hugo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Wolf, Irma Veronica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Dairy Technology
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1471-0307.13111
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1111/1471-0307.13111
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