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Datos de investigación

Batch experiments of pervaporation involved in the partial dealcoholization of Malbec wine

Autores: Figueroa Paredes, Danilo AlexanderIcon ; Assof Roa, Mariela Vanesa; Sánchez, Ramiro JuliánIcon ; Sari, Santiago Eduardo; Catania, Anibal Alejandro; Fanzone, Martín Leandro; Espinosa, Hector Jose MariaIcon
Publicador: Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Fecha de depósito: 10/05/2024
Fecha de recolección: 01/04/2022-01/09/2022
Clasificación temática:
Ingeniería de Procesos Químicos

Resumen

Pervaporation experiments of binary ethanol-water mixtures with a PDMS membrane were accomplished by duplicate. In each experiment, an initial solution of 550 g with ethanol mass fractions of 0.084 and 0.117 was employed. Under a permeate pressure of 0.013 bar, three permeate samples were collected at intervals of 25, 35, 40, and 60 minutes, corresponding to operating temperatures of 30, 35, 40 and 45 °C, respectively. Partial dealcoholization experiments at lab scale were run with the pervaporation setup (28 cm2) operated at a permeate pressure of 0.013 bar and at three different temperatures; i.e. 35, 40 and 45°C. In all cases, the feed to the process consisted of 550 g of a Malbec wine with an alcohol content of 14.8% v/v. Two types of runs were carried out: i) simple runs to build a conceptual model of the process and ii) repetitions to accumulate an adequate volume of partially dealcoholized wine (10.5% v/v).

Métodos

Pervaporation runs in Celfa P-28 unit with PDMS membrane from Pervatech
Palabras clave: WINE DEALCOHOLIZATION, PERVAPORATION
Alcance geográfico
.

Alcance geográfico

.
Identificador del recurso
URI: http://hdl.handle.net/11336/235074
Colecciones
Datos de Investigación(INGAR)
Datos de Investigación de INST.DE DESARROLLO Y DISEÑO (I)
Citación
Figueroa Paredes, Danilo Alexander; Assof Roa, Mariela Vanesa; Sánchez, Ramiro Julián; Sari, Santiago Eduardo; Catania, Anibal Alejandro; Fanzone, Martín Leandro; Espinosa, Hector Jose Maria; (2024): Batch experiments of pervaporation involved in the partial dealcoholization of Malbec wine. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/235074
Condiciones de uso
Las buenas prácticas científicas esperan que se otorgue el crédito adecuado mediante una citación. Utilice un formato de citación y aplique estas normas de reutilización.
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  • Artículo Partial dealcoholization of a Malbec wine through pervaporation with a PDMS membrane: Effect of operation temperature on process economics, volatile aroma composition and sensory properties
    Figueroa Paredes, Danilo Alexander ; Assof, Mariela; Sánchez, Ramiro Julián ; Sari, Santiago Eduardo; Catania, Anibal Alejandro; Fanzone, Martín Leandro; Espinosa, Hector Jose Maria (Elsevier Science, 2023-12)

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