Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Bigne, Facundo

dc.contributor.author
Sciammaro, Leonardo Pablo

dc.contributor.author
Conforti, Paula Andrea

dc.contributor.author
Salinas, Maria Victoria

dc.contributor.author
Ferrero, Cristina

dc.contributor.author
Puppo, Maria Cecilia

dc.contributor.other
Puppo, Maria Cecilia

dc.contributor.other
Felker, Peter
dc.date.available
2022-09-29T12:35:52Z
dc.date.issued
2021
dc.identifier.citation
Bigne, Facundo; Sciammaro, Leonardo Pablo; Conforti, Paula Andrea; Salinas, Maria Victoria; Ferrero, Cristina; et al.; Foods with Prosopis spp. flour: Common and new baked products; Academic Press; 2021; 333-340
dc.identifier.isbn
978-0-12-823320-7
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/170924
dc.description.abstract
This chapter will focus on the utilization of flours from the pods of Prosopis which inthe western hemisphere are known as mesquite for North American Prosopis and algarrobo forSouth American Prosopis species. In Europe, the carob (Ceratonia siliqua) is also known as algarrobo. The flour of the fruit of American Prosopis spp. depending on the species has considerable variation in proteins (7%?9%), dietary fiber (25%?35%), sugars (32%?59%) and constitutes an ingredient with great potential to nutritionally improve baked goods based on cereals, with and without gluten. Their proteins contain lysine, which is a deficient essential amino acid in cereals and therefore is an ideal complement for wheat flour; in addition, it is a good source of fiber and minerals. This chapter shows various examples of the application of Prosopis spp. flour in different baked products, giving them a better nutritional and functional profile as well as the characteristic properties of flavor and texture.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Academic Press

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Prosopis spp. flours
dc.subject
Breads quality
dc.subject
Gluten-free products;
dc.subject
Healthy compounds
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Foods with Prosopis spp. flour: Common and new baked products
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-09-21T14:21:58Z
dc.journal.pagination
333-340
dc.journal.pais
Reino Unido

dc.journal.ciudad
Londres
dc.description.fil
Fil: Bigne, Facundo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sciammaro, Leonardo Pablo. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Conforti, Paula Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Salinas, Maria Victoria. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ferrero, Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Puppo, Maria Cecilia. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128233207000018
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org//10.1016/B978-0-12-823320-7.00001-8
dc.conicet.paginas
376
dc.source.titulo
Prosopis as a Heat Tolerant Nitrogen Fixing Desert Food Legume: Prospects for Economic Development in Arid Lands
Archivos asociados