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Artículo

Symbiotic pectin microparticles with native Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) enhance Lactobacillus paracasei subsp. tolerans survival

Título: La encapsulación de Lactobacillus paracasei subsp. tolerans en microgeles de pectina con inulina extraída de topinambur (Helianthus tuberosus L.) incrementa su supervivencia
Tarifa, Maria ClaraIcon ; Piqueras, Cristian MartinIcon ; Genovese, Diego BautistaIcon ; Rubel, Irene AlbertinaIcon ; Sica, María Gabriela; Brugnoni, Lorena InésIcon
Fecha de publicación: 04/2021
Editorial: Asociación Argentina de Microbiología
Revista: Revista Argentina de Microbiología
ISSN: 0325-7541
e-ISSN: 1851-7617
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ingeniería Química

Resumen

The synergistic effect of microencapsulation in pectin microgels and inulin extracted from native crops of Jerusalem artichoke (JAI) was evaluated as a natural strategy to increase the survival of Lactobacillus paracasei subsp. tolerans F2 selected for its probiotic properties in Oncorhynchus mykiss. The strain was able to grow and ferment JAI in modified MRS broth, increasing cell population (∼+5 log units) with a net decrease in pH (6.2 ± 0.2 to 4.0 ± 0.5). Encapsulation of F2 in pectin microgels in the presence of JAI improved the survival of the strain not only during storage but also after exposure to simulated gastrointestinal conditions. Viable entrapped cells in the presence of the prebiotic were significantly higher (8.2–8.4 log CFU/g) than without it (∼7.00 log CFU/g) after 56 days at 4 °C. These results encourage further implementation of these techniques for the formulation of functional feeds using natural alternative sources of inulin with greater viability on storage conditions and digestibility.
Palabras clave: ENCAPSULATION , INULIN , LACTOBACILLUS , PECTIN , PROBIOTIC , SURVIVAL , SYMBIOTIC
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info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/134718
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754121000432
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2021.03.001
Colecciones
Articulos(INBIOSUR)
Articulos de INSTITUTO DE CIENCIAS BIOLOGICAS Y BIOMEDICAS DEL SUR
Articulos(PLAPIQUI)
Articulos de PLANTA PILOTO DE INGENIERIA QUIMICA (I)
Citación
Tarifa, Maria Clara; Piqueras, Cristian Martin; Genovese, Diego Bautista; Rubel, Irene Albertina; Sica, María Gabriela; et al.; Symbiotic pectin microparticles with native Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) enhance Lactobacillus paracasei subsp. tolerans survival; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 4-2021; 1-5
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