Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Tarifa, Maria Clara
dc.contributor.author
Piqueras, Cristian Martin
dc.contributor.author
Genovese, Diego Bautista
dc.contributor.author
Rubel, Irene Albertina
dc.contributor.author
Sica, María Gabriela
dc.contributor.author
Brugnoni, Lorena Inés
dc.date.available
2021-06-23T12:21:03Z
dc.date.issued
2021-04
dc.identifier.citation
Tarifa, Maria Clara; Piqueras, Cristian Martin; Genovese, Diego Bautista; Rubel, Irene Albertina; Sica, María Gabriela; et al.; Symbiotic pectin microparticles with native Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) enhance Lactobacillus paracasei subsp. tolerans survival; Asociación Argentina de Microbiología; Revista Argentina de Microbiología; 4-2021; 1-5
dc.identifier.issn
0325-7541
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/134718
dc.description.abstract
The synergistic effect of microencapsulation in pectin microgels and inulin extracted from native crops of Jerusalem artichoke (JAI) was evaluated as a natural strategy to increase the survival of Lactobacillus paracasei subsp. tolerans F2 selected for its probiotic properties in Oncorhynchus mykiss. The strain was able to grow and ferment JAI in modified MRS broth, increasing cell population (∼+5 log units) with a net decrease in pH (6.2 ± 0.2 to 4.0 ± 0.5). Encapsulation of F2 in pectin microgels in the presence of JAI improved the survival of the strain not only during storage but also after exposure to simulated gastrointestinal conditions. Viable entrapped cells in the presence of the prebiotic were significantly higher (8.2–8.4 log CFU/g) than without it (∼7.00 log CFU/g) after 56 days at 4 °C. These results encourage further implementation of these techniques for the formulation of functional feeds using natural alternative sources of inulin with greater viability on storage conditions and digestibility.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Asociación Argentina de Microbiología
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
ENCAPSULATION
dc.subject
INULIN
dc.subject
LACTOBACILLUS
dc.subject
PECTIN
dc.subject
PROBIOTIC
dc.subject
SURVIVAL
dc.subject
SYMBIOTIC
dc.subject.classification
Otras Ingeniería Química
dc.subject.classification
Ingeniería Química
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Symbiotic pectin microparticles with native Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.) enhance Lactobacillus paracasei subsp. tolerans survival
dc.title
La encapsulación de Lactobacillus paracasei subsp. tolerans en microgeles de pectina con inulina extraída de topinambur (Helianthus tuberosus L.) incrementa su supervivencia
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-06-10T19:21:17Z
dc.identifier.eissn
1851-7617
dc.journal.pagination
1-5
dc.journal.pais
Argentina
dc.journal.ciudad
Ciudad Autónoma de Buenos Aires
dc.description.fil
Fil: Tarifa, Maria Clara. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro | Universidad Nacional de Río Negro. Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro. Sede Viedma del Centro de Investigaciones y Transferencia de Río Negro; Argentina. Universidad Nacional de Río Negro; Argentina
dc.description.fil
Fil: Piqueras, Cristian Martin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Genovese, Diego Bautista. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Planta Piloto de Ingeniería Química. Universidad Nacional del Sur. Planta Piloto de Ingeniería Química; Argentina. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rubel, Irene Albertina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Sica, María Gabriela. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brugnoni, Lorena Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Bahía Blanca. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur. Universidad Nacional del Sur. Departamento de Biología, Bioquímica y Farmacia. Instituto de Ciencias Biológicas y Biomédicas del Sur; Argentina
dc.journal.title
Revista Argentina de Microbiología
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754121000432
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ram.2021.03.001
Archivos asociados