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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa
dc.contributor.author
Laurindo, J.B.
dc.contributor.author
Romero Bastida, C.A.
dc.contributor.author
Grossmann, M.V.E.
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora
dc.contributor.author
Flores, S.
dc.contributor.author
Zamudio Flores, P.B.
dc.contributor.author
Mali, S.
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet
dc.contributor.author
Sobral, P.
dc.contributor.author
Famá, L.
dc.contributor.author
Bello Pérez, L.A.
dc.contributor.author
Yamashita, F.
dc.contributor.author
Beleia, A. del P.
dc.contributor.other
Gutiérrez López, Gustavo F.
dc.contributor.other
Barbosa Cánovas, Gustavo V.
dc.contributor.other
Welti Chanes, Jorge
dc.contributor.other
Parada Arias, Efrén
dc.date.available
2020-10-06T12:18:49Z
dc.date.issued
2008
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Rojas, Ana Maria Luisa; Laurindo, J.B.; Romero Bastida, C.A.; Grossmann, M.V.E.; et al.; Innovations in Starch-Based Film Technology; Springer; 2008; 431-454
dc.identifier.isbn
978-0-387-75429-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115474
dc.description.abstract
Edible and biodegradable films can offer great potential to enhance food quality, safety and stability. The unique advantages of edible films and coatings may lead to new product developments, such as individual packaging of particulate foods, carriers for different additives, and nutrient supplements (Vermeiren et al., 1999). Composite films can be formulated to combine the advantages of each component. Proteins and polysaccharides provide the supporting matrix and are good barriers to gases, while lipids provide a good barrier to water vapor (Krochta and De Mulder Johnston, 1997). Over the last few years, there has been a renewed interest in biodegradable films and films made from renewable and natural polymers such as starch (Lawton, 1996; Vicentini et al., 2005). Several studies have been done to analyze the properties of starch-based films (Lawton and Fanta, 1994; Lourdin et al., 1995; Arvanitoyannis et al., 1998; Garcia et al., 1998a, 1998b, 2000a, 2000b, 2001; Mali et al., 2002; Vicentini et al., 2005). The use of a biopolymer such as starch can be an interesting solution because this polymer is quite cheap, abundant, biodegradable and edible. Amylose is responsible for the film-forming capacity of the starches. Starches are polymers that naturally occur in a variety of botanical sources such as wheat, corn, potatoes and tapioca or cassava. It is a renewable resource widely available and can be obtained from different by-products of harvesting and raw material industrialization.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Water Vapor Permeability
dc.subject
Edible films
dc.subject
Water Vapor Transmission Rate
dc.subject
Potassium Sorbate
dc.subject
Kraft Paper
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Innovations in Starch-Based Film Technology
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-09-25T16:51:26Z
dc.journal.pagination
431-454
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
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Fil: Laurindo, J.B.. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil
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Fil: Romero Bastida, C.A.. Instituto Politécnico Nacional; México
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Fil: Grossmann, M.V.E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
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Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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Fil: Flores, S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
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Fil: Zamudio Flores, P.B.. Instituto Politécnico Nacional; México
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Fil: Mali, S.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
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Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
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Fil: Sobral, P.. Universidade de São Paulo; Brasil
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Fil: Famá, L.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
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Fil: Bello Pérez, L.A.. Instituto Politécnico Nacional; México
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Fil: Yamashita, F.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
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Fil: Beleia, A. del P.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-0-387-75430-7_32
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info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-75430-7_32
dc.conicet.paginas
476
dc.source.titulo
Food Engineering: Integrated Approaches
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