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dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Laurindo, J.B.  
dc.contributor.author
Romero Bastida, C.A.  
dc.contributor.author
Grossmann, M.V.E.  
dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora  
dc.contributor.author
Flores, S.  
dc.contributor.author
Zamudio Flores, P.B.  
dc.contributor.author
Mali, S.  
dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet  
dc.contributor.author
Sobral, P.  
dc.contributor.author
Famá, L.  
dc.contributor.author
Bello Pérez, L.A.  
dc.contributor.author
Yamashita, F.  
dc.contributor.author
Beleia, A. del P.  
dc.contributor.other
Gutiérrez López, Gustavo F.  
dc.contributor.other
Barbosa Cánovas, Gustavo V.  
dc.contributor.other
Welti Chanes, Jorge  
dc.contributor.other
Parada Arias, Efrén  
dc.date.available
2020-10-06T12:18:49Z  
dc.date.issued
2008  
dc.identifier.citation
Garcia, Maria Alejandra; Rojas, Ana Maria Luisa; Laurindo, J.B.; Romero Bastida, C.A.; Grossmann, M.V.E.; et al.; Innovations in Starch-Based Film Technology; Springer; 2008; 431-454  
dc.identifier.isbn
978-0-387-75429-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/115474  
dc.description.abstract
Edible and biodegradable films can offer great potential to enhance food quality, safety and stability. The unique advantages of edible films and coatings may lead to new product developments, such as individual packaging of particulate foods, carriers for different additives, and nutrient supplements (Vermeiren et al., 1999). Composite films can be formulated to combine the advantages of each component. Proteins and polysaccharides provide the supporting matrix and are good barriers to gases, while lipids provide a good barrier to water vapor (Krochta and De Mulder Johnston, 1997). Over the last few years, there has been a renewed interest in biodegradable films and films made from renewable and natural polymers such as starch (Lawton, 1996; Vicentini et al., 2005). Several studies have been done to analyze the properties of starch-based films (Lawton and Fanta, 1994; Lourdin et al., 1995; Arvanitoyannis et al., 1998; Garcia et al., 1998a, 1998b, 2000a, 2000b, 2001; Mali et al., 2002; Vicentini et al., 2005). The use of a biopolymer such as starch can be an interesting solution because this polymer is quite cheap, abundant, biodegradable and edible. Amylose is responsible for the film-forming capacity of the starches. Starches are polymers that naturally occur in a variety of botanical sources such as wheat, corn, potatoes and tapioca or cassava. It is a renewable resource widely available and can be obtained from different by-products of harvesting and raw material industrialization.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Water Vapor Permeability  
dc.subject
Edible films  
dc.subject
Water Vapor Transmission Rate  
dc.subject
Potassium Sorbate  
dc.subject
Kraft Paper  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Innovations in Starch-Based Film Technology  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2020-09-25T16:51:26Z  
dc.journal.pagination
431-454  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Laurindo, J.B.. Universidade Federal de Santa Catarina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Romero Bastida, C.A.. Instituto Politécnico Nacional; México  
dc.description.fil
Fil: Grossmann, M.V.E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, S.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Zamudio Flores, P.B.. Instituto Politécnico Nacional; México  
dc.description.fil
Fil: Mali, S.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Sobral, P.. Universidade de São Paulo; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Famá, L.. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bello Pérez, L.A.. Instituto Politécnico Nacional; México  
dc.description.fil
Fil: Yamashita, F.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.description.fil
Fil: Beleia, A. del P.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-0-387-75430-7_32  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1007/978-0-387-75430-7_32  
dc.conicet.paginas
476  
dc.source.titulo
Food Engineering: Integrated Approaches