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dc.contributor.author
Favre, Leonardo Cristian
dc.contributor.author
dos Santos, Cristina
dc.contributor.author
Lopez Fernandez, Maria Paula
dc.contributor.author
Mazzobre, Maria Florencia
dc.contributor.author
Buera, Maria del Pilar
dc.date.available
2020-01-29T22:26:35Z
dc.date.issued
2018-11
dc.identifier.citation
Favre, Leonardo Cristian; dos Santos, Cristina; Lopez Fernandez, Maria Paula; Mazzobre, Maria Florencia; Buera, Maria del Pilar; Optimization of β-cyclodextrin-based extraction of antioxidant and anti-browning activities from thyme leaves by response surface methodology; Elsevier; Food Chemistry; 265; 11-2018; 86-95
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/96209
dc.description.abstract
Thyme (Thymus vulgaris) has been demonstrated to extend the shelf-life of food products, being also a potential source of bioactive compounds. The aim of this research was to optimize the ultrasound assisted extraction employing β-cyclodextrin aqueous solutions as no-contaminant technology and Response Surface Methodology to obtain thyme extracts with the maximum antioxidant capacity. The optimal extraction conditions were: a solution of β-ciclodextrin 15 mM, an ultrasonic treatment time of 5.9 min at a temperature of 36.6 °C. They resulted in an extract with a polyphenolic content of 189.3 mg GAE/mL, an antioxidant activity (DPPH[rad]) of 14.8 mg GAE/mL, and ferric reducing/antioxidant power (FRAP) of 3.3 mg GAE/mL. Interestingly, the extract demonstrated to inhibit the production of Maillard browning products and can be considered a potential antiglycant agent. The obtained data is important for developing eco-friendly technologies in order to obtain natural antioxidant extracts with a potential inhibitory capacity of Maillard glycation reaction.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
2,2-DIPHENYL-1-PICRYLHYDRAZYL RADICAL (DPPH[RAD]) (PUBCHEM CDI: 2735032)
dc.subject
2,4,6-TRIPYRIDYL-S-TRIAZINE (TPTZ) (PUBCHEM CID: 77258)
dc.subject
ANTI-GLYCATION
dc.subject
ANTIOXIDANT ACTIVITY
dc.subject
BOVINE SERUM ALBUMIN (BSA) (PUBCHEM CID: 16132389)
dc.subject
FERRIC CHLORIDE HEXAHYDRATE (PUBCHEM CID: 6093258)
dc.subject
GALLIC ACID (PUBCHEM CID: 370)
dc.subject
GLUCOSE (PUBCHEM CID: 5793)
dc.subject
MAILLARD
dc.subject
PHOSPHATE BUFFERED SALINE (PBS) (PUBCHEM CID: 24978514)
dc.subject
SODIUM CARBONATE TRIHYDRATE (PUBCHEM CID: 10340)
dc.subject
THYME
dc.subject
ULTRASONIC
dc.subject
Β-CYCLODEXTRIN
dc.subject
Β-CYCLODEXTRIN (Β-CD) (PUBCHEM CID: 444041)
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas
dc.subject.classification
Ciencias Químicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Optimization of β-cyclodextrin-based extraction of antioxidant and anti-browning activities from thyme leaves by response surface methodology
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2019-10-02T19:12:21Z
dc.journal.volume
265
dc.journal.pagination
86-95
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Favre, Leonardo Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: dos Santos, Cristina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Orgánica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lopez Fernandez, Maria Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Biodiversidad y Biología Experimental y Aplicada; Argentina
dc.description.fil
Fil: Mazzobre, Maria Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.description.fil
Fil: Buera, Maria del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Química Orgánica; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814618308896
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.05.078
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