Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Sensitivity variations of Listeria strains to the bacteriocins, lactocin 705, enterocin CRL35 and nisin

Castellano, Patricia HaydeeIcon ; Farias, Maria EugeniaIcon ; Holzapfel, W.; Vignolo, Graciela MargaritaIcon
Fecha de publicación: 12/2001
Editorial: Springer
Revista: Biotechnology Letters
ISSN: 0141-5492
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Five strains of Listeria monocytogenes, four strains of Listeria innocua and a strain of Listeria seeligeri showed different sensitivities to lactocin 705 (17 000 AU ml-1), enterocin CRL35 (8500 AU m1-1) and nisin (2500 IU mi-1) at different phs (5, 6 and 7). The susceptibility of Listeria strains to bacteriocins at each pH was strain dependent, and it was enhanced at the low pH. L. monocytogenes had enhanced nisin tolerance while the non-nisin bacteriocins were more inhibitory with viability losses of 3-3.4 in contrast with 1.5-1.8 log cycles, respectively. Lower viability loss values were obtained with L. innocua strains with all three bacteriocins while L. seeligeri was more sensitive to nisin than to lactocin 705 or enterocin CRL35.
Palabras clave: Bacteriocin , Listeria , Sensitivity
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 39.89Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/38279
DOI: http://dx.doi.org/10.1023/A:1010320808989
URL: https://link.springer.com/article/10.1023/A:1010320808989
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Citación
Castellano, Patricia Haydee; Farias, Maria Eugenia; Holzapfel, W.; Vignolo, Graciela Margarita; Sensitivity variations of Listeria strains to the bacteriocins, lactocin 705, enterocin CRL35 and nisin; Springer; Biotechnology Letters; 23; 8; 12-2001; 605-608
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES