Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Kinetic drying experimental data and mathematical model for sweet cherries (prunus avium)

Mabellini, AlejandraIcon ; Vullioud, Mabel Beatriz; Marquez, Carlos Alberto; de Michelis, AntonioIcon
Fecha de publicación: 12/2010
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: Journal Of Food Process Engineering
ISSN: 0145-8876
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ingeniería Química

Resumen

Models for, food particles, dryers design should be as simple as possible. A Dryer can be visualised as formed by a number of thin layers beds, ideally one-particle deep. Therefore, thin layer dehydration studies become essential as a step for developing methods for industrial equipment design. In this work, drying curves were experimentally determined for sweet cherry fruits, using air temperatures of 50, 60, 70 and 80 °C; air relative humidities of 5 and 50 % and air velocities of 1, 2, 3 and 5 m/s. A short time analytical predictive model for diffusion inside solids- fast to run on the computer- was selected to interpret the data with satisfactory accuracy. By this fitting procedure, diffusion coefficients of water in sweet cherries were determined to vary between 6.814 10-11 (50 ºC) and 3.474 10-10 (80 °C) m2/s. The relationship of diffusivities with temperature was accounted for by using an Arrhenius-type equation.
Palabras clave: SWEET CHERRIES , DRYING , THIN LAYERS , KINETICS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 239.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/278096
URL: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1745-4530.2008.00329.x
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/j.1745-4530.2008.00329.x
Colecciones
Articulos(CCT - PATAGONIA NORTE)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - PATAGONIA NORTE
Citación
Mabellini, Alejandra; Vullioud, Mabel Beatriz; Marquez, Carlos Alberto; de Michelis, Antonio; Kinetic drying experimental data and mathematical model for sweet cherries (prunus avium); Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal Of Food Process Engineering; 33; 6; 12-2010; 1115-1128
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES