Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Oxidation protection efficiency of the combination of Minthostachys mollis K. and Origanum vulgare L. essential oils with “chain‐breaking” and “termination‐enhancing” antioxidant mechanisms

Juncos, Nicolle StefaniIcon ; Cravero Ponso, Carolina Florencia; Grosso, NelsonIcon ; Olmedo, Rubén HoracioIcon
Fecha de publicación: 11/2024
Editorial: Wiley Blackwell Publishing, Inc
Revista: Journal of Food Science
ISSN: 0022-1147
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The use of antioxidants is known to reduce lipid oxidation. This study aimed to assess the interaction of two antioxidant mechanisms, namely "chain-breaking" and "termination-enhancing" by combining natural antioxidants derived from “oregano” (Origanum vulgare L.) and “peperina” (Minthostachys mollis K.) essential oils in an accelerated oxidation process of sunflower oil at 60 °C. Concentrations of 0.05% w/w (1) and 0.02% w/w (2) of the combined oregano and peperina essential oils were evaluated. Chemical and volatile oxidation markers were determined in comparison with the pure compounds, an antioxidant-free control, and a BHT-treated sample (0.02% w/w). While the combinations exhibited lower oxidation indicator values (Anisidine ≈ 136) compared to the control (Anisidine ≈ 213), no evidence of a synergistic effect was observed (Anisidine: Oregano 1 ≈ 52; Oregano 2 ≈ 199; Peperina 1 ≈ 155; Peperina 2 ≈ 153), indicating that the combination did not enhance their antioxidant activity beyond that of the pure essential oils. Thus, evaluating these combinations in other food matrices is important.
Palabras clave: chemical oxidation , volatiles , lipid oxidation , bioactive
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 867.4Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/260950
URL: https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.17546
DOI: http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.17546
Colecciones
Articulos(ICYTAC)
Articulos de INST. DE CIENCIA Y TECNOLOGIA DE ALIMENTOS CORDOBA
Articulos(IMBIV)
Articulos de INST.MULTIDISCIPL.DE BIOLOGIA VEGETAL (P)
Citación
Juncos, Nicolle Stefani; Cravero Ponso, Carolina Florencia; Grosso, Nelson; Olmedo, Rubén Horacio; Oxidation protection efficiency of the combination of Minthostachys mollis K. and Origanum vulgare L. essential oils with “chain‐breaking” and “termination‐enhancing” antioxidant mechanisms; Wiley Blackwell Publishing, Inc; Journal of Food Science; 89; 12; 11-2024; 9166-9178
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES