Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet

Burns, Patricia GracielaIcon ; Binetti, Ana GriseldaIcon ; Torti, PabloIcon ; Kulozik, U.; Forzani, Liliana MariaIcon ; Renzulli, P.; Vinderola, Celso GabrielIcon ; Reinheimer, Jorge AlbertoIcon
Fecha de publicación: 05/2015
Editorial: Elsevier
Revista: International Dairy Journal
ISSN: 0958-6946
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

Caseinomacropeptide (CMP) is the 64C-terminal amino acid residue of κ-casein, formed by chymosin cleavage during cheese manufacture. This study examined the effects of oral administration of a CMP-enriched extract (CMPEE), obtained from a local dairy plant, on the Ca content of mouse femurs. Animals received low (0.1%, w/v), normal (0.5%, w/v) or high (1.2%, w/v) Ca diet for 3 or 8 weeks and CMPEE diluted (1:10) in their drinking water. No significant differences in Ca content were observed in faeces, kidney, urine or blood serum compared with control animals. The oral administration of CMP to mice significantly enhanced the Ca content in femur under a low-Ca diet model, especially during the period of full body development (3 weeks), in which case a significant 12% Ca increase was observed. These findings pave the way for further studies aimed at supplementing infant food with industrially-obtained CMP-enriched extract for enhanced bone health.
Palabras clave: CMP , Femur , Calcium , Mice
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 524.8Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/212530
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095869461400257X
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.005
Colecciones
Articulos(IMAL)
Articulos de INST.DE MATEMATICA APLICADA "LITORAL"
Articulos(INLAIN)
Articulos de INST.DE LACTOLOGIA INDUSTRIAL
Citación
Burns, Patricia Graciela; Binetti, Ana Griselda; Torti, Pablo; Kulozik, U.; Forzani, Liliana Maria; et al.; Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet; Elsevier; International Dairy Journal; 44; 5-2015; 15-20
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES