Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela  
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda  
dc.contributor.author
Torti, Pablo  
dc.contributor.author
Kulozik, U.  
dc.contributor.author
Forzani, Liliana Maria  
dc.contributor.author
Renzulli, P.  
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel  
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto  
dc.date.available
2023-09-21T14:51:16Z  
dc.date.issued
2015-05  
dc.identifier.citation
Burns, Patricia Graciela; Binetti, Ana Griselda; Torti, Pablo; Kulozik, U.; Forzani, Liliana Maria; et al.; Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet; Elsevier; International Dairy Journal; 44; 5-2015; 15-20  
dc.identifier.issn
0958-6946  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212530  
dc.description.abstract
Caseinomacropeptide (CMP) is the 64C-terminal amino acid residue of κ-casein, formed by chymosin cleavage during cheese manufacture. This study examined the effects of oral administration of a CMP-enriched extract (CMPEE), obtained from a local dairy plant, on the Ca content of mouse femurs. Animals received low (0.1%, w/v), normal (0.5%, w/v) or high (1.2%, w/v) Ca diet for 3 or 8 weeks and CMPEE diluted (1:10) in their drinking water. No significant differences in Ca content were observed in faeces, kidney, urine or blood serum compared with control animals. The oral administration of CMP to mice significantly enhanced the Ca content in femur under a low-Ca diet model, especially during the period of full body development (3 weeks), in which case a significant 12% Ca increase was observed. These findings pave the way for further studies aimed at supplementing infant food with industrially-obtained CMP-enriched extract for enhanced bone health.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
CMP  
dc.subject
Femur  
dc.subject
Calcium  
dc.subject
Mice  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2023-09-19T13:08:24Z  
dc.journal.volume
44  
dc.journal.pagination
15-20  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Torti, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Kulozik, U.. Universitat Technical Zu Munich; Alemania  
dc.description.fil
Fil: Forzani, Liliana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Matemática Aplicada del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Matemática Aplicada del Litoral; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Renzulli, P.. No especifíca;  
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina  
dc.journal.title
International Dairy Journal  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095869461400257X  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.005