Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Burns, Patricia Graciela
dc.contributor.author
Binetti, Ana Griselda
dc.contributor.author
Torti, Pablo
dc.contributor.author
Kulozik, U.
dc.contributor.author
Forzani, Liliana Maria
dc.contributor.author
Renzulli, P.
dc.contributor.author
Vinderola, Celso Gabriel
dc.contributor.author
Reinheimer, Jorge Alberto
dc.date.available
2023-09-21T14:51:16Z
dc.date.issued
2015-05
dc.identifier.citation
Burns, Patricia Graciela; Binetti, Ana Griselda; Torti, Pablo; Kulozik, U.; Forzani, Liliana Maria; et al.; Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet; Elsevier; International Dairy Journal; 44; 5-2015; 15-20
dc.identifier.issn
0958-6946
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/212530
dc.description.abstract
Caseinomacropeptide (CMP) is the 64C-terminal amino acid residue of κ-casein, formed by chymosin cleavage during cheese manufacture. This study examined the effects of oral administration of a CMP-enriched extract (CMPEE), obtained from a local dairy plant, on the Ca content of mouse femurs. Animals received low (0.1%, w/v), normal (0.5%, w/v) or high (1.2%, w/v) Ca diet for 3 or 8 weeks and CMPEE diluted (1:10) in their drinking water. No significant differences in Ca content were observed in faeces, kidney, urine or blood serum compared with control animals. The oral administration of CMP to mice significantly enhanced the Ca content in femur under a low-Ca diet model, especially during the period of full body development (3 weeks), in which case a significant 12% Ca increase was observed. These findings pave the way for further studies aimed at supplementing infant food with industrially-obtained CMP-enriched extract for enhanced bone health.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
CMP
dc.subject
Femur
dc.subject
Calcium
dc.subject
Mice
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Administration of caseinomacropeptide-enriched extract to mice enhances the calcium content of femur in a low-calcium diet
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2023-09-19T13:08:24Z
dc.journal.volume
44
dc.journal.pagination
15-20
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Burns, Patricia Graciela. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Binetti, Ana Griselda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Torti, Pablo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Kulozik, U.. Universitat Technical Zu Munich; Alemania
dc.description.fil
Fil: Forzani, Liliana Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Matemática Aplicada del Litoral. Universidad Nacional del Litoral. Instituto de Matemática Aplicada del Litoral; Argentina
dc.description.fil
Fil: Renzulli, P.. No especifíca;
dc.description.fil
Fil: Vinderola, Celso Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reinheimer, Jorge Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina
dc.journal.title
International Dairy Journal
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S095869461400257X
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.idairyj.2014.12.005
Archivos asociados