Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition

Título: Nutrigenómica: Revelando los aspectos moleculares de una nutrición personalizada
Cagnasso, Carolina Elisa; Martín, Maria Eugenia; Cellerino, KarinaIcon ; Audisio, Fabiola; Docena, Guillermo H.Icon ; Polenta, Gustavo Alberto; López, Laura
Fecha de publicación: 12/2014
Editorial: Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología
Revista: Revista Chilena de Nutricion
ISSN: 0717-7518
Idioma: Español
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

Modern nutritional science has been helped by a number of disciplines of a molecular nature including nutrige-nomics, transcriptomics, proteomics and metabolomics. Together, these disciplines will make possible to find the nutritional footprint more appropriate for a given population, ethnic group, race, or more specifically to generate a personalized diet, according to the genetics and/or the phenotype of individuals. The expression of genes (trans-criptomics) involves the synthesis of a few thousand of proteins (proteomics), which determine the phenotype of the individual producing a number of metabolites (metabolomics) that could be detected in different fluids of the body, but which also represent the work of a whole organization in homeostasis or outside it. No doubt, as the components of food affects the sequence transcriptomics, proteomics and metabolomics, the study of these disciplines is a research field that may allow us to have a comprehensive database that constitutes the fingerprint of nutrition. The objective of this article is to review some of the important aspects of how nutrients are involved in nutrigenomics.
Palabras clave: GENE EXPRESSION , NUTRIENTS , NUTRIGENOMICS
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 274.3Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 Unported (CC BY-NC 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/181316
DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182012000100008
URL: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182012000100008&
Colecciones
Articulos(IIFP)
Articulos de INST. DE ESTUDIOS INMUNOLOGICOS Y FISIOPATOLOGICOS
Citación
Cagnasso, Carolina Elisa; Martín, Maria Eugenia; Cellerino, Karina; Audisio, Fabiola; Docena, Guillermo H.; et al.; Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition; Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutricion; 41; 4; 12-2014; 412-419
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES