Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Cagnasso, Carolina Elisa  
dc.contributor.author
Martín, Maria Eugenia  
dc.contributor.author
Cellerino, Karina  
dc.contributor.author
Audisio, Fabiola  
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.  
dc.contributor.author
Polenta, Gustavo Alberto  
dc.contributor.author
López, Laura  
dc.date.available
2022-12-15T13:59:45Z  
dc.date.issued
2014-12  
dc.identifier.citation
Cagnasso, Carolina Elisa; Martín, Maria Eugenia; Cellerino, Karina; Audisio, Fabiola; Docena, Guillermo H.; et al.; Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition; Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutricion; 41; 4; 12-2014; 412-419  
dc.identifier.issn
0717-7518  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181316  
dc.description.abstract
Modern nutritional science has been helped by a number of disciplines of a molecular nature including nutrige-nomics, transcriptomics, proteomics and metabolomics. Together, these disciplines will make possible to find the nutritional footprint more appropriate for a given population, ethnic group, race, or more specifically to generate a personalized diet, according to the genetics and/or the phenotype of individuals. The expression of genes (trans-criptomics) involves the synthesis of a few thousand of proteins (proteomics), which determine the phenotype of the individual producing a number of metabolites (metabolomics) that could be detected in different fluids of the body, but which also represent the work of a whole organization in homeostasis or outside it. No doubt, as the components of food affects the sequence transcriptomics, proteomics and metabolomics, the study of these disciplines is a research field that may allow us to have a comprehensive database that constitutes the fingerprint of nutrition. The objective of this article is to review some of the important aspects of how nutrients are involved in nutrigenomics.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
spa  
dc.publisher
Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/  
dc.subject
GENE EXPRESSION  
dc.subject
NUTRIENTS  
dc.subject
NUTRIGENOMICS  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition  
dc.title
Nutrigenómica: Revelando los aspectos moleculares de una nutrición personalizada  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2022-12-07T17:58:51Z  
dc.journal.volume
41  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
412-419  
dc.journal.pais
Chile  
dc.journal.ciudad
Santiago  
dc.description.fil
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Martín, Maria Eugenia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Cellerino, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Audisio, Fabiola. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria; Argentina  
dc.description.fil
Fil: López, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina  
dc.journal.title
Revista Chilena de Nutricion  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182012000100008  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182012000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en