Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Cagnasso, Carolina Elisa
dc.contributor.author
Martín, Maria Eugenia
dc.contributor.author
Cellerino, Karina
dc.contributor.author
Audisio, Fabiola
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.contributor.author
Polenta, Gustavo Alberto
dc.contributor.author
López, Laura
dc.date.available
2022-12-15T13:59:45Z
dc.date.issued
2014-12
dc.identifier.citation
Cagnasso, Carolina Elisa; Martín, Maria Eugenia; Cellerino, Karina; Audisio, Fabiola; Docena, Guillermo H.; et al.; Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition; Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología; Revista Chilena de Nutricion; 41; 4; 12-2014; 412-419
dc.identifier.issn
0717-7518
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/181316
dc.description.abstract
Modern nutritional science has been helped by a number of disciplines of a molecular nature including nutrige-nomics, transcriptomics, proteomics and metabolomics. Together, these disciplines will make possible to find the nutritional footprint more appropriate for a given population, ethnic group, race, or more specifically to generate a personalized diet, according to the genetics and/or the phenotype of individuals. The expression of genes (trans-criptomics) involves the synthesis of a few thousand of proteins (proteomics), which determine the phenotype of the individual producing a number of metabolites (metabolomics) that could be detected in different fluids of the body, but which also represent the work of a whole organization in homeostasis or outside it. No doubt, as the components of food affects the sequence transcriptomics, proteomics and metabolomics, the study of these disciplines is a research field that may allow us to have a comprehensive database that constitutes the fingerprint of nutrition. The objective of this article is to review some of the important aspects of how nutrients are involved in nutrigenomics.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
spa
dc.publisher
Chilena de Nutrición, Bromatología y Toxicología
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/ar/
dc.subject
GENE EXPRESSION
dc.subject
NUTRIENTS
dc.subject
NUTRIGENOMICS
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS
dc.title
Nutrigenomics: Revealing molecular aspects of a personalized nutrition
dc.title
Nutrigenómica: Revelando los aspectos moleculares de una nutrición personalizada
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-12-07T17:58:51Z
dc.journal.volume
41
dc.journal.number
4
dc.journal.pagination
412-419
dc.journal.pais
Chile
dc.journal.ciudad
Santiago
dc.description.fil
Fil: Cagnasso, Carolina Elisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martín, Maria Eugenia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cellerino, Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Audisio, Fabiola. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Departamento de Ciencias Biológicas. Laboratorio de Investigaciones del Sistema Inmune; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata; Argentina
dc.description.fil
Fil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria; Argentina
dc.description.fil
Fil: López, Laura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Bromatología y Nutrición Experimental; Argentina
dc.journal.title
Revista Chilena de Nutricion
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182012000100008
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182012000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en
Archivos asociados