Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films

Mali, Susana; Grossmann, María Victoria E.; Garcia, Maria AlejandraIcon ; Martino, Miriam NoraIcon ; Zaritzky, Noemi ElisabetIcon
Fecha de publicación: 06/2004
Editorial: Elsevier
Revista: Carbohydrate Polymers
ISSN: 0144-8617
e-ISSN: 1879-1344
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Recubrimientos y Películas

Resumen

Yam starch films were obtained by casting. Effect of different film thicknesses (0.07, 0.09, 0.11 mm) and concentrations of glycerol (1.30, 1.65 and 2.00% w/w) and starch (3.30, 3.65 and 4.00% w/w) were evaluated. Barriers, mechanical and optical properties of films were analyzed. Films were homogeneous and transparent without insoluble particles. Water vapor and O2 permeabilities increased with glycerol concentration. Opacity of yam starch films depended on film thickness, higher the thickness, more opaque the sample. Films with 4.00% w/w starch, 1.30% w/w glycerol and 0.11 mm thickness gave the highest puncture strength. Puncture deformation increased with glycerol content.
Palabras clave: Yam starch; , Biofilms; , Mechanical properties; , Permeability
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 297.0Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/159225
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.01.004
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Mali, Susana; Grossmann, María Victoria E.; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 56; 2; 6-2004; 129-135
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES