Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Mali, Susana
dc.contributor.author
Grossmann, María Victoria E.
dc.contributor.author
Garcia, Maria Alejandra

dc.contributor.author
Martino, Miriam Nora

dc.contributor.author
Zaritzky, Noemi Elisabet

dc.date.available
2022-06-08T13:49:34Z
dc.date.issued
2004-06
dc.identifier.citation
Mali, Susana; Grossmann, María Victoria E.; Garcia, Maria Alejandra; Martino, Miriam Nora; Zaritzky, Noemi Elisabet; Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films; Elsevier; Carbohydrate Polymers; 56; 2; 6-2004; 129-135
dc.identifier.issn
0144-8617
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/159225
dc.description.abstract
Yam starch films were obtained by casting. Effect of different film thicknesses (0.07, 0.09, 0.11 mm) and concentrations of glycerol (1.30, 1.65 and 2.00% w/w) and starch (3.30, 3.65 and 4.00% w/w) were evaluated. Barriers, mechanical and optical properties of films were analyzed. Films were homogeneous and transparent without insoluble particles. Water vapor and O2 permeabilities increased with glycerol concentration. Opacity of yam starch films depended on film thickness, higher the thickness, more opaque the sample. Films with 4.00% w/w starch, 1.30% w/w glycerol and 0.11 mm thickness gave the highest puncture strength. Puncture deformation increased with glycerol content.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Yam starch;
dc.subject
Biofilms;
dc.subject
Mechanical properties;
dc.subject
Permeability
dc.subject.classification
Recubrimientos y Películas

dc.subject.classification
Ingeniería de los Materiales

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Barrier, mechanical and optical properties of plasticized yam starch films
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2022-05-12T16:32:23Z
dc.identifier.eissn
1879-1344
dc.journal.volume
56
dc.journal.number
2
dc.journal.pagination
129-135
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.description.fil
Fil: Mali, Susana. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Grossmann, María Victoria E.. Universidade Estadual de Londrina; Brasil
dc.description.fil
Fil: Garcia, Maria Alejandra. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Martino, Miriam Nora. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina
dc.description.fil
Fil: Zaritzky, Noemi Elisabet. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería. Departamento de Ingeniería Química; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Carbohydrate Polymers

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2004.01.004
Archivos asociados