Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena
dc.contributor.author
Capitani, Marianela Ivana
dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.other
Betancur Ancona, David
dc.contributor.other
Segura Campos, Maira Rubi
dc.date.available
2022-04-05T14:04:24Z
dc.date.issued
2016
dc.identifier.citation
Julio, Luciana Magdalena; Capitani, Marianela Ivana; Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Characterization of Chia (Salvia hispanica L.) Seed and By-Products from Argentina; Nova Science Publishers; 2016; 87-105
dc.identifier.isbn
978-1-63484-362-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154366
dc.description.abstract
Chia (Salvia hispanica L.) is an annual herbaceous plant native from the southwest region of United States, Mexico and Guatemala. Nowadays, it is grown commercially in Argentina, Australia, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Mexico, Paraguay and Peru. In Argentina, the production area is limited to the northwest area and its expansion may contribute to the diversification of agricultural production, with the consequent impact on the regional economy. This context has encouraged farmers to opt in favor of this alternative crop, which is also associated with the possibility to exhibit added value of origin and offers good economic prospects. Chia seeds are a good source of oil with high α-linolenic content (omega-3), dietary fiber, protein and bioactive compounds, which could be multifunctional ingredients with excellent properties for the formulation of functional foods. This chapter describes different characteristics of chia seeds harvested in Argentina and their by-products (residual meal, oil, mucilage), and technological processes to obtain products with improved specific quality (oil with a proper balance of omega-6/omega-3 from a health viewpoint ? oil blends- or with a more protection against autooxidation ?addition of natural antioxidants-, fiber- and protein-rich flour fractions) as well as alternative systems. Also, strategies to incorporate them into different food matrices or functional foods (emulsions, microencapsulation) were discussed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Nova Science Publishers
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chia by-products (residual meal, oil, mucilage)
dc.subject
Technological processes
dc.subject
Addition of natural antioxidants
dc.subject
Fiber protein-rich flour fractions
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of Chia (Salvia hispanica L.) Seed and By-Products from Argentina
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2022-03-14T20:22:31Z
dc.journal.pagination
87-105
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
New York
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Capitani, Marianela Ivana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria de Olavarria; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/salvia-hispanica-l-properties-applications-and-health/
dc.conicet.paginas
184
dc.source.titulo
Salvia hispanica L.: Properties, Applications and Health
Archivos asociados