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dc.contributor.author
Julio, Luciana Magdalena  
dc.contributor.author
Capitani, Marianela Ivana  
dc.contributor.author
Guiotto, Estefania Nancy  
dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.other
Betancur Ancona, David  
dc.contributor.other
Segura Campos, Maira Rubi  
dc.date.available
2022-04-05T14:04:24Z  
dc.date.issued
2016  
dc.identifier.citation
Julio, Luciana Magdalena; Capitani, Marianela Ivana; Guiotto, Estefania Nancy; Ixtaina, Vanesa Yanet; Tomás, Mabel Cristina; et al.; Characterization of Chia (Salvia hispanica L.) Seed and By-Products from Argentina; Nova Science Publishers; 2016; 87-105  
dc.identifier.isbn
978-1-63484-362-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/154366  
dc.description.abstract
Chia (Salvia hispanica L.) is an annual herbaceous plant native from the southwest region of United States, Mexico and Guatemala. Nowadays, it is grown commercially in Argentina, Australia, Bolivia, Ecuador, Nicaragua, Mexico, Paraguay and Peru. In Argentina, the production area is limited to the northwest area and its expansion may contribute to the diversification of agricultural production, with the consequent impact on the regional economy. This context has encouraged farmers to opt in favor of this alternative crop, which is also associated with the possibility to exhibit added value of origin and offers good economic prospects. Chia seeds are a good source of oil with high α-linolenic content (omega-3), dietary fiber, protein and bioactive compounds, which could be multifunctional ingredients with excellent properties for the formulation of functional foods. This chapter describes different characteristics of chia seeds harvested in Argentina and their by-products (residual meal, oil, mucilage), and technological processes to obtain products with improved specific quality (oil with a proper balance of omega-6/omega-3 from a health viewpoint ? oil blends- or with a more protection against autooxidation ?addition of natural antioxidants-, fiber- and protein-rich flour fractions) as well as alternative systems. Also, strategies to incorporate them into different food matrices or functional foods (emulsions, microencapsulation) were discussed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Nova Science Publishers  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chia by-products (residual meal, oil, mucilage)  
dc.subject
Technological processes  
dc.subject
Addition of natural antioxidants  
dc.subject
Fiber protein-rich flour fractions  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of Chia (Salvia hispanica L.) Seed and By-Products from Argentina  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2022-03-14T20:22:31Z  
dc.journal.pagination
87-105  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
New York  
dc.description.fil
Fil: Julio, Luciana Magdalena. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Capitani, Marianela Ivana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Guiotto, Estefania Nancy. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingenieria de Olavarria; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://novapublishers.com/shop/salvia-hispanica-l-properties-applications-and-health/  
dc.conicet.paginas
184  
dc.source.titulo
Salvia hispanica L.: Properties, Applications and Health