Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Idrovo Encalada, Alondra Mariela

dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana

dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina

dc.contributor.author
Rossetti, Luciana

dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi

dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa

dc.date.available
2021-11-29T14:40:57Z
dc.date.issued
2019-08-15
dc.identifier.citation
Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Pérez, Carolina Daiana; Flores, Silvia Karina; Rossetti, Luciana; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Antioxidant pectin enriched fractions obtained from discarded carrots (Daucus carota L.) by ultrasound-enzyme assisted extraction; Elsevier; Food Chemistry; 289; 15-8-2019; 453-460
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147604
dc.description.abstract
Carrot residues were upgraded as pectin-enriched fractions (PEFs) useful for functional food formulation due to co-extracted antioxidants (α- and β-carotenes, lutein, α-tocopherol), and gelling effect. High power ultrasound (US)-enzyme assisted extraction was applied for efficiency and sustainability. Carrot powder (CP) in citrate-buffer (pH 5.20) was submitted to US-pretreatment (12.27 W/cm 2 : 20 kHz, 80% amplitude, 20 min) and a subsequent digestion (5 h-40 °C) without or with hemicellulase or cellulase. US-hemicellulase led to the highest PEF yield (27.1%), and extracted almost the whole pectin content of CP. US-pretreatment increased the extraction yield of all PEFs, but the existence of an additional positive effect of the following step depended on the enzyme used. PEFs contained 40–47% of UA with low DM (24–49.9%), and co-extracted antioxidants. US decreased the antioxidant contents, DM, and molecular weight, but allowed obtaining calcium crosslinked true gels, also with higher elastic modulus than non-US-extracted PEFs, being promising as food additives.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier

dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
ANTIOXIDANT PECTIN ENRICHED FRACTIONS
dc.subject
CAROTENOIDS
dc.subject
CARROT RESIDUES
dc.subject
CELLULASE
dc.subject
GELLING
dc.subject
HEMICELLULASE
dc.subject
LUTEIN (PUBCHEM CID: 5281243)
dc.subject
PECTIN (PUBCHEM CID: 441476).
dc.subject
ULTRASOUND-ENZYME EXTRACTION
dc.subject
Α-CAROTENE (PUBCHEM CID: 4369188)
dc.subject
Α-TOCOPHEROL (PUBCHEM CID: 14985)
dc.subject
Β-CAROTENE (PUBCHEM CID: 5280489)
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Antioxidant pectin enriched fractions obtained from discarded carrots (Daucus carota L.) by ultrasound-enzyme assisted extraction
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:50Z
dc.identifier.eissn
1873-7072
dc.journal.volume
289
dc.journal.pagination
453-460
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Idrovo Encalada, Alondra Mariela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814619305552
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.03.078
Archivos asociados