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dc.contributor.author
Idrovo Encalada, Alondra Mariela  
dc.contributor.author
Pérez, Carolina Daiana  
dc.contributor.author
Flores, Silvia Karina  
dc.contributor.author
Rossetti, Luciana  
dc.contributor.author
Fissore, Eliana Noemi  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.date.available
2021-11-29T14:40:57Z  
dc.date.issued
2019-08-15  
dc.identifier.citation
Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Pérez, Carolina Daiana; Flores, Silvia Karina; Rossetti, Luciana; Fissore, Eliana Noemi; et al.; Antioxidant pectin enriched fractions obtained from discarded carrots (Daucus carota L.) by ultrasound-enzyme assisted extraction; Elsevier; Food Chemistry; 289; 15-8-2019; 453-460  
dc.identifier.issn
0308-8146  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/147604  
dc.description.abstract
Carrot residues were upgraded as pectin-enriched fractions (PEFs) useful for functional food formulation due to co-extracted antioxidants (α- and β-carotenes, lutein, α-tocopherol), and gelling effect. High power ultrasound (US)-enzyme assisted extraction was applied for efficiency and sustainability. Carrot powder (CP) in citrate-buffer (pH 5.20) was submitted to US-pretreatment (12.27 W/cm 2 : 20 kHz, 80% amplitude, 20 min) and a subsequent digestion (5 h-40 °C) without or with hemicellulase or cellulase. US-hemicellulase led to the highest PEF yield (27.1%), and extracted almost the whole pectin content of CP. US-pretreatment increased the extraction yield of all PEFs, but the existence of an additional positive effect of the following step depended on the enzyme used. PEFs contained 40–47% of UA with low DM (24–49.9%), and co-extracted antioxidants. US decreased the antioxidant contents, DM, and molecular weight, but allowed obtaining calcium crosslinked true gels, also with higher elastic modulus than non-US-extracted PEFs, being promising as food additives.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
ANTIOXIDANT PECTIN ENRICHED FRACTIONS  
dc.subject
CAROTENOIDS  
dc.subject
CARROT RESIDUES  
dc.subject
CELLULASE  
dc.subject
GELLING  
dc.subject
HEMICELLULASE  
dc.subject
LUTEIN (PUBCHEM CID: 5281243)  
dc.subject
PECTIN (PUBCHEM CID: 441476).  
dc.subject
ULTRASOUND-ENZYME EXTRACTION  
dc.subject
Α-CAROTENE (PUBCHEM CID: 4369188)  
dc.subject
Α-TOCOPHEROL (PUBCHEM CID: 14985)  
dc.subject
Β-CAROTENE (PUBCHEM CID: 5280489)  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Antioxidant pectin enriched fractions obtained from discarded carrots (Daucus carota L.) by ultrasound-enzyme assisted extraction  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2020-11-25T17:59:50Z  
dc.identifier.eissn
1873-7072  
dc.journal.volume
289  
dc.journal.pagination
453-460  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Idrovo Encalada, Alondra Mariela. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Pérez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Flores, Silvia Karina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Centro de Investigación de Agroindustria. Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.journal.title
Food Chemistry  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0308814619305552  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.03.078