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dc.contributor.author
Ehrenhaus Masotta, Natalia  
dc.contributor.author
Höcht, Christian  
dc.contributor.author
Contin, Mario Daniel  
dc.contributor.author
Lucangioli, Silvia Edith  
dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa  
dc.contributor.author
Tripodi, Valeria Paula  
dc.date.available
2021-11-02T15:19:03Z  
dc.date.issued
2020-05  
dc.identifier.citation
Ehrenhaus Masotta, Natalia; Höcht, Christian; Contin, Mario Daniel; Lucangioli, Silvia Edith; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Bioavailability of coenzyme Q10 loaded in an oleogel formulation for oral therapy: Comparison with a commercial-grade solid formulation; Elsevier Science; International Journal Of Pharmaceutics; 582; 5-2020; 1-8  
dc.identifier.issn
0378-5173  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145739  
dc.description.abstract
Coenzyme Q10 (CoQ10) is essential in mitochondrial bioenergetics and is a potent endogenous antioxidant. Low CoQ10 levels are associated with neurodegenerative, metabolic, muscular and cardiovascular disorders. Early treatment with high doses (5–50 mg/kg/day) demonstrated to limit the onset and progression of neuropathology. Recently, we developed an oleogel matrix able to support a high dose of oil-dissolved CoQ10, easy to swallow by CoQ10-deficient patients who suffer from secondary dysphagia. In the present study, we evaluated the bioavailability of oleogel-dissolved CoQ10 and plasma antioxidant status in healthy adults in single-dose and repeated-dose studies. The single-dose study demonstrated that, in terms of CoQ10 bioavailability, 1 g CoQ10/5g oleogel-disk was equivalent to the solid form (1 g CoQ10/three 00-size-capsules), whereas the repeated-dose study (14-days-administration) demonstrated a significantly higher increase in plasma CoQ10 when administered through the oleogel, which could be compatible with the levels necessary to achieve an adequate therapeutic response. Also, a trend to a higher plasma apparent half-life (greater than24 h) was observed for the oleogel-loaded-CoQ10. In conclusion, the oleogel matrix does not compromise the oil-dissolved CoQ10 bioavailability and can prevent the non-adherence to this vital supplementation in patients with high CoQ10 requirements. No significant variation in the plasma antioxidant status (vitamins A, E and C, glutathione and TBARs) was observed.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier Science  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
COENZYME Q10 (PUBCHEM CID: 9962735)  
dc.subject
DYSPHAGIA  
dc.subject
GLUTATHIONE (PUBCHEM CID: 124886)  
dc.subject
OLEOGEL  
dc.subject
ORAL THERAPY  
dc.subject
PHARMACOKINETIC  
dc.subject
RELATIVE BIOAVAILABILITY  
dc.subject
UBIQUINONE  
dc.subject
VITAMIN A (PUBCHEM CID: 445354)  
dc.subject
VITAMIN C (PUBCHEM CID: 54670067)  
dc.subject
VITAMIN E (PUBCHEM CID: 14985)  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
Ciencias Químicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Bioavailability of coenzyme Q10 loaded in an oleogel formulation for oral therapy: Comparison with a commercial-grade solid formulation  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2021-09-07T18:58:51Z  
dc.journal.volume
582  
dc.journal.pagination
1-8  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Ehrenhaus Masotta, Natalia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Höcht, Christian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Contin, Mario Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Lucangioli, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tripodi, Valeria Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.journal.title
International Journal Of Pharmaceutics  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0378517320302994  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119315