Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Ehrenhaus Masotta, Natalia

dc.contributor.author
Höcht, Christian

dc.contributor.author
Contin, Mario Daniel

dc.contributor.author
Lucangioli, Silvia Edith

dc.contributor.author
Rojas, Ana Maria Luisa

dc.contributor.author
Tripodi, Valeria Paula

dc.date.available
2021-11-02T15:19:03Z
dc.date.issued
2020-05
dc.identifier.citation
Ehrenhaus Masotta, Natalia; Höcht, Christian; Contin, Mario Daniel; Lucangioli, Silvia Edith; Rojas, Ana Maria Luisa; et al.; Bioavailability of coenzyme Q10 loaded in an oleogel formulation for oral therapy: Comparison with a commercial-grade solid formulation; Elsevier Science; International Journal Of Pharmaceutics; 582; 5-2020; 1-8
dc.identifier.issn
0378-5173
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/145739
dc.description.abstract
Coenzyme Q10 (CoQ10) is essential in mitochondrial bioenergetics and is a potent endogenous antioxidant. Low CoQ10 levels are associated with neurodegenerative, metabolic, muscular and cardiovascular disorders. Early treatment with high doses (5–50 mg/kg/day) demonstrated to limit the onset and progression of neuropathology. Recently, we developed an oleogel matrix able to support a high dose of oil-dissolved CoQ10, easy to swallow by CoQ10-deficient patients who suffer from secondary dysphagia. In the present study, we evaluated the bioavailability of oleogel-dissolved CoQ10 and plasma antioxidant status in healthy adults in single-dose and repeated-dose studies. The single-dose study demonstrated that, in terms of CoQ10 bioavailability, 1 g CoQ10/5g oleogel-disk was equivalent to the solid form (1 g CoQ10/three 00-size-capsules), whereas the repeated-dose study (14-days-administration) demonstrated a significantly higher increase in plasma CoQ10 when administered through the oleogel, which could be compatible with the levels necessary to achieve an adequate therapeutic response. Also, a trend to a higher plasma apparent half-life (greater than24 h) was observed for the oleogel-loaded-CoQ10. In conclusion, the oleogel matrix does not compromise the oil-dissolved CoQ10 bioavailability and can prevent the non-adherence to this vital supplementation in patients with high CoQ10 requirements. No significant variation in the plasma antioxidant status (vitamins A, E and C, glutathione and TBARs) was observed.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier Science

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
COENZYME Q10 (PUBCHEM CID: 9962735)
dc.subject
DYSPHAGIA
dc.subject
GLUTATHIONE (PUBCHEM CID: 124886)
dc.subject
OLEOGEL
dc.subject
ORAL THERAPY
dc.subject
PHARMACOKINETIC
dc.subject
RELATIVE BIOAVAILABILITY
dc.subject
UBIQUINONE
dc.subject
VITAMIN A (PUBCHEM CID: 445354)
dc.subject
VITAMIN C (PUBCHEM CID: 54670067)
dc.subject
VITAMIN E (PUBCHEM CID: 14985)
dc.subject.classification
Otras Ciencias Químicas

dc.subject.classification
Ciencias Químicas

dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS

dc.title
Bioavailability of coenzyme Q10 loaded in an oleogel formulation for oral therapy: Comparison with a commercial-grade solid formulation
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2021-09-07T18:58:51Z
dc.journal.volume
582
dc.journal.pagination
1-8
dc.journal.pais
Países Bajos

dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Ehrenhaus Masotta, Natalia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Höcht, Christian. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Farmacología; Argentina
dc.description.fil
Fil: Contin, Mario Daniel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Lucangioli, Silvia Edith. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Rojas, Ana Maria Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tripodi, Valeria Paula. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica. Departamento de Tecnología Farmacéutica; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.journal.title
International Journal Of Pharmaceutics

dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0378517320302994
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2020.119315
Archivos asociados