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dc.contributor.author
Meini, María Rocío
dc.contributor.author
Cabezudo, Ignacio
dc.contributor.author
Boschetti, Carlos Eugenio
dc.contributor.author
Romanini, Diana
dc.date.available
2021-09-03T12:38:26Z
dc.date.issued
2019-06
dc.identifier.citation
Meini, María Rocío; Cabezudo, Ignacio; Boschetti, Carlos Eugenio; Romanini, Diana; Recovery of phenolic antioxidants from Syrah grape pomace through the optimization of an enzymatic extraction process; Elsevier; Food Chemistry; 283; 6-2019; 257-264
dc.identifier.issn
0308-8146
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/139613
dc.description.abstract
Phenolic compounds are highly valuable products that remain trapped in grape pomace, an abundant winery by-product. Therefore, efficient extraction procedures of these compounds represent a route for grape pomace valorisation. Here we performed a screening of the factors affecting the aqueous enzymatic extraction of phenolic compounds from Syrah grape pomace, including the following independent variables: temperature, pH, pectinase, cellulase and tannase; and a subsequent optimization through response surface methodology. At the optimal region, the enzymatic treatment enhanced the extraction yield of phenolics by up to 66% and its antioxidant capacity by up to 80%, reducing the incubation time and enzyme doses in respect to previous studies. We found that tannase raises the antioxidant capacity of the extract by the liberation of gallic acid, while cellulose favours the liberation of p-coumaric acid and malvidin-3-O-glucoside. We also tested the procedure in different grape pomace varieties, verifying its wide applicability.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
(+)-CATECHIN (PUBCHEM CID: 9064)
dc.subject
ANTIOXIDANTS
dc.subject
CELLULASE
dc.subject
EXTRACTION
dc.subject
GALLIC ACID (PUBCHEM CID: 370)
dc.subject
GRAPE POMACE
dc.subject
MALVIDIN-3-O-GLUCOSIDE (PUBCHEM CID: 443652)
dc.subject
P-COUMARIC ACID (PUBCHEM CID:637542)
dc.subject
PHENOLICS
dc.subject
RESVERATROL (PUBCHEM CID: 445154)
dc.subject
SYRINGIC ACID (PUBCHEM CID: 10742)
dc.subject
TANNASE
dc.subject.classification
Bioprocesamiento Tecnológico, Biocatálisis, Fermentación
dc.subject.classification
Biotecnología Industrial
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Recovery of phenolic antioxidants from Syrah grape pomace through the optimization of an enzymatic extraction process
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2020-11-25T17:34:53Z
dc.journal.volume
283
dc.journal.pagination
257-264
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Meini, María Rocío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Departamento de Química Biológica. Área Biofísica; Argentina
dc.description.fil
Fil: Cabezudo, Ignacio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Boschetti, Carlos Eugenio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.description.fil
Fil: Romanini, Diana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Rosario. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Instituto de Procesos Biotecnológicos y Químicos Rosario; Argentina
dc.journal.title
Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814619301050
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.01.037
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