Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Nanotechnology in Food Packaging Applications: Barrier Materials, Antimicrobial Agents, Sensors, and Safety Assessment

Título del libro: Handbook of Ecomaterials

Pereda, MarianaIcon ; Marcovich, Norma EstherIcon ; Ansorena, Maria RobertaIcon
Otros responsables: Torres Martínez, Leticia Myriam; Kharissova, Oxana Vasilievna; Kharisov, Boris Ildusovich
Fecha de publicación: 2017
Editorial: Springer
ISBN: 978-3-319-68254-9
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Recubrimientos y Películas; Físico-Química, Ciencia de los Polímeros, Electroquímica

Resumen

Nanotechnology is one of the most promising scientific fields of research in decades; it has the potential to revolutionize the global food system. Demand for safe food products represents crucial challenges for the food-packaging industry with the idea to design and produce novel packaging solutions able to maintain the safety and quality of products. In this chapter, some of the most relevant applications and challenges of nanothechnology in the field of food packaging are discussed, including: nanocomposites that enhance the barrier properties of the packaging film, nanoparticles as potent antimicrobial agents, nanosystems for controlled delivery and nanosensors and nanomaterial-based assays for the detection of food relevant analytes (gasses, small organic molecules and food-borne pathogens). Risk assessment and safety concerns with respect to food research have also been highlighted. Being nanotechnology still a relatively new technology, there are safety concerns, which are attracting attention to international regulations to make safer the acceptance of this tool by the industry and consumers.
Palabras clave: Nanotechnology , Food packaging , Barrier materials , Antimicrobial agents , Sensors , Safety assessment
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 302.9Kb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/117925
URL: https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-3-319-68255-6_30
DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-319-68255-6_30
Colecciones
Capítulos de libros(INTEMA)
Capítulos de libros de INST.DE INV.EN CIENCIA Y TECNOL.MATERIALES (I)
Citación
Pereda, Mariana; Marcovich, Norma Esther; Ansorena, Maria Roberta; Nanotechnology in Food Packaging Applications: Barrier Materials, Antimicrobial Agents, Sensors, and Safety Assessment; Springer; 2017; 2035-2056
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES