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dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina
dc.contributor.other
Tomás, Mabel Cristina
dc.date.available
2020-08-26T15:30:13Z
dc.date.issued
2010
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina; Characterization of chia (Salvia hispanica L.) white and dark seeds and oils; Transworld Research Network; 2010; 135-147
dc.identifier.isbn
978-81-7895-472-1
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112458
dc.description.abstract
The increasing popularity of chia oil as a source of ω-3 fatty acids is evident. This fact led us to this study concerning the differences between white and dark Argentinean chia seed morphology and the oils obtained from them. Salvia hispanica fruit consists in a nutlet, commonly named as seed, whose morphology was examined using scanning electron microscopy. Both types of seeds are very similar, with some differences in pericarp surface and layer of bone cell arrangement. The analysis of the corresponding oils revealed slightly, but statistically significant differences in some parameters, mainly in fatty acid composition, iodine value, refractive index and acid value. In spite of the differences in fatty acid composition, both white and dark chia seed oils possess a high ω-3 and ω-6 content, showing their importance from a nutritional point of view. Chia seed oils contained about 280-300 mg/kg of tocopherols, natural antioxidants, mainly γ-tocopherol (≈ 85%) and δ-tocopherol. The high oil yieldand similar physico – chemical properties in comparison with other commercial edible oils, make it a potential alternative oil source. Furthermore, the fatty acid composition and tocopherol content play a significant role in the quality of the oil.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Transworld Research Network
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Chia
dc.subject
Seeds
dc.subject
Oil
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS
dc.title
Characterization of chia (Salvia hispanica L.) white and dark seeds and oils
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2020-07-20T20:14:46Z
dc.journal.pagination
135-147
dc.journal.pais
India
dc.journal.ciudad
Kerala
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.conicet.paginas
196
dc.source.titulo
Advances in Fats and Oils Research
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