Mostrar el registro sencillo del ítem

dc.contributor.author
Ixtaina, Vanesa Yanet  
dc.contributor.author
Nolasco, Susana Maria  
dc.contributor.author
Tomás, Mabel Cristina  
dc.contributor.other
Tomás, Mabel Cristina  
dc.date.available
2020-08-26T15:30:13Z  
dc.date.issued
2010  
dc.identifier.citation
Ixtaina, Vanesa Yanet; Nolasco, Susana Maria; Tomás, Mabel Cristina; Characterization of chia (Salvia hispanica L.) white and dark seeds and oils; Transworld Research Network; 2010; 135-147  
dc.identifier.isbn
978-81-7895-472-1  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/112458  
dc.description.abstract
The increasing popularity of chia oil as a source of ω-3 fatty acids is evident. This fact led us to this study concerning the differences between white and dark Argentinean chia seed morphology and the oils obtained from them. Salvia hispanica fruit consists in a nutlet, commonly named as seed, whose morphology was examined using scanning electron microscopy. Both types of seeds are very similar, with some differences in pericarp surface and layer of bone cell arrangement. The analysis of the corresponding oils revealed slightly, but statistically significant differences in some parameters, mainly in fatty acid composition, iodine value, refractive index and acid value. In spite of the differences in fatty acid composition, both white and dark chia seed oils possess a high ω-3 and ω-6 content, showing their importance from a nutritional point of view. Chia seed oils contained about 280-300 mg/kg of tocopherols, natural antioxidants, mainly γ-tocopherol (≈ 85%) and δ-tocopherol. The high oil yieldand similar physico – chemical properties in comparison with other commercial edible oils, make it a potential alternative oil source. Furthermore, the fatty acid composition and tocopherol content play a significant role in the quality of the oil.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Transworld Research Network  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Chia  
dc.subject
Seeds  
dc.subject
Oil  
dc.subject.classification
Alimentos y Bebidas  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Characterization of chia (Salvia hispanica L.) white and dark seeds and oils  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2020-07-20T20:14:46Z  
dc.journal.pagination
135-147  
dc.journal.pais
India  
dc.journal.ciudad
Kerala  
dc.description.fil
Fil: Ixtaina, Vanesa Yanet. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Nolasco, Susana Maria. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Ingeniería Olavarría. Grupo Tecnologías de Semillas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tomás, Mabel Cristina. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina  
dc.conicet.paginas
196  
dc.source.titulo
Advances in Fats and Oils Research