Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Soyamilk fermented with riboflavin-producing Lactobacillus plantarum CRL 2130 reverts and prevents ariboflavinosis in murine models

Juarez del Valle, MarianelaIcon ; Laiño, Jonathan EmilianoIcon ; de Moreno, Maria AlejandraIcon ; Savoy, GracielaIcon ; Leblanc, Jean Guy JosephIcon
Fecha de publicación: 14/10/2016
Editorial: Cambridge University Press
Revista: British Journal of Nutrition
ISSN: 0007-1145
e-ISSN: 1475-2662
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

It has been previously shown that Lactobacillus plantarum CRL 2130 is able to produce riboflavin in soyamilk. The aim of the present study was to evaluate the efficiency of this riboflavin-bio-enriched soyamilk to revert and/or prevent the nutritional deficiency of riboflavin using different animal models. When used to supplement the diets of previously depleted animals, it was shown that the growth, riboflavin status and morphology of the small intestines reverted to normal parameters and were similar to animals supplemented with commercial riboflavin. In the prevention model, the same tendency was observed, where animals that received soyamilk fermented with L. plantarum CRL 2130 did not show signs of riboflavin deficiency. This new bio-fortified soya-based product could be used as part of normal diets to provide a more natural alternative to mandatory fortification with riboflavin for the prevention of its deficiency.
Palabras clave: Bio-Enriched Foods , Lactic Acid Bacteria , Riboflavin , Soyamilk , Vitamin Deficiency
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 898.1Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/58942
DOI: https://doi.org/10.1017/S0007114516003378
URL: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/soy
Colecciones
Articulos(CCT - NOA SUR)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NOA SUR
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Citación
Juarez del Valle, Marianela; Laiño, Jonathan Emiliano; de Moreno, Maria Alejandra; Savoy, Graciela; Leblanc, Jean Guy Joseph; Soyamilk fermented with riboflavin-producing Lactobacillus plantarum CRL 2130 reverts and prevents ariboflavinosis in murine models; Cambridge University Press; British Journal of Nutrition; 116; 7; 14-10-2016; 1229-1235
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES