Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

The Major Soybean Allergen Gly m Bd 28K Induces Hypersensitivity Reactions in Mice Sensitized to Cow's Milk Proteins

Candreva, Ángela MaríaIcon ; Smaldini, Paola LorenaIcon ; Curciarello, RenataIcon ; Fossati, Carlos AlbertoIcon ; Docena, Guillermo H.Icon ; Petruccelli, SilvanaIcon
Fecha de publicación: 02/2016
Editorial: American Chemical Society
Revista: Journal of Agricultural and Food Chemistry
ISSN: 0021-8561
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Inmunología

Resumen

Reactions to soy have been reported in a proportion of patients with IgE-mediated cow’s milk allergy (CMA). In this work, we analyzed if Gly m Bd 28K/P28, one of the major soybean allergens, is a cross-reactive allergen with cow milk proteins (CMP). We showed that P28 was recognized by IgE sera from CMA patients and activated human peripheral basophils degranulation. Moreover, IgE sera of mice exclusively sensitized to CMP recognized P28. Splenocytes from sensitized animals secreted IL-5 and IL-13 when incubated with CMP or soy proteins, but only IL-13 when treated with P28. In addition, a skin test was strongly positive for CMP and weakly positive for P28. Remarkably, milk-sensitized mice showed hypersensitivity symptoms following sublingual challenge with P28 or CMP. With the use of bioinformatics’ tools seven putative cross-reactive epitopes were identified. In conclusion, using in vitro and in vivo tests we demonstrated that P28 is a novel cross-reactive allergen with CMP.
Palabras clave: Food Allergy , P28 Soybean Protein , Bovine Caseins , Cross-Reactivity
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.009Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution 2.5 Unported (CC BY 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/48714
DOI: http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5b05623
URL: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.5b05623
Colecciones
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Articulos(IIFP)
Articulos de INST. DE ESTUDIOS INMUNOLOGICOS Y FISIOPATOLOGICOS
Citación
Candreva, Ángela María; Smaldini, Paola Lorena; Curciarello, Renata; Fossati, Carlos Alberto; Docena, Guillermo H.; et al.; The Major Soybean Allergen Gly m Bd 28K Induces Hypersensitivity Reactions in Mice Sensitized to Cow's Milk Proteins; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 64; 7; 2-2016; 1590-1599
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES