Mostrar el registro sencillo del ítem
dc.contributor.author
Candreva, Ángela María
dc.contributor.author
Smaldini, Paola Lorena
dc.contributor.author
Curciarello, Renata
dc.contributor.author
Fossati, Carlos Alberto
dc.contributor.author
Docena, Guillermo H.
dc.contributor.author
Petruccelli, Silvana
dc.date.available
2018-06-14T20:24:02Z
dc.date.issued
2016-02
dc.identifier.citation
Candreva, Ángela María; Smaldini, Paola Lorena; Curciarello, Renata; Fossati, Carlos Alberto; Docena, Guillermo H.; et al.; The Major Soybean Allergen Gly m Bd 28K Induces Hypersensitivity Reactions in Mice Sensitized to Cow's Milk Proteins; American Chemical Society; Journal of Agricultural and Food Chemistry; 64; 7; 2-2016; 1590-1599
dc.identifier.issn
0021-8561
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/48714
dc.description.abstract
Reactions to soy have been reported in a proportion of patients with IgE-mediated cow’s milk allergy (CMA). In this work, we analyzed if Gly m Bd 28K/P28, one of the major soybean allergens, is a cross-reactive allergen with cow milk proteins (CMP). We showed that P28 was recognized by IgE sera from CMA patients and activated human peripheral basophils degranulation. Moreover, IgE sera of mice exclusively sensitized to CMP recognized P28. Splenocytes from sensitized animals secreted IL-5 and IL-13 when incubated with CMP or soy proteins, but only IL-13 when treated with P28. In addition, a skin test was strongly positive for CMP and weakly positive for P28. Remarkably, milk-sensitized mice showed hypersensitivity symptoms following sublingual challenge with P28 or CMP. With the use of bioinformatics’ tools seven putative cross-reactive epitopes were identified. In conclusion, using in vitro and in vivo tests we demonstrated that P28 is a novel cross-reactive allergen with CMP.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
American Chemical Society
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/ar/
dc.subject
Food Allergy
dc.subject
P28 Soybean Protein
dc.subject
Bovine Caseins
dc.subject
Cross-Reactivity
dc.subject.classification
Inmunología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
The Major Soybean Allergen Gly m Bd 28K Induces Hypersensitivity Reactions in Mice Sensitized to Cow's Milk Proteins
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2018-06-13T14:17:28Z
dc.journal.volume
64
dc.journal.number
7
dc.journal.pagination
1590-1599
dc.journal.pais
Estados Unidos
dc.journal.ciudad
Washington DC
dc.description.fil
Fil: Candreva, Ángela María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Smaldini, Paola Lorena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Curciarello, Renata. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Fossati, Carlos Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Docena, Guillermo H.. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Instituto de Estudios Inmunológicos y Fisiopatológicos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Petruccelli, Silvana. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina
dc.journal.title
Journal of Agricultural and Food Chemistry
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1021/acs.jafc.5b05623
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.jafc.5b05623
Archivos asociados