Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals

Cattaneo, FlorenciaIcon ; Costamagna, Milena SoledadIcon ; Zampini, Iris CatianaIcon ; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria RosaIcon ; Chamorro, Monica Viviana; Pazos, Adriana Alejandra; Thomas Valdés, S.; Schmeda Hirschmann, Guillermo; Isla, Maria InesIcon
Fecha de publicación: 10/2016
Editorial: Elsevier
Revista: Food Chemistry
ISSN: 0308-8146
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.
Palabras clave: Prosopis Alba , Cotyledon Flour , Nutritional Properties , Antioxidant Activity , Antiinflammatory Capacity , Genotoxicity
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 643.7Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/45875
DOI: https://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988
Colecciones
Articulos(INQUINOA)
Articulos de INST.DE QUIMICA DEL NOROESTE
Citación
Cattaneo, Florencia; Costamagna, Milena Soledad; Zampini, Iris Catiana; Sayago, Jorge Esteban; Alberto, Maria Rosa; et al.; Flour from Prosopis alba cotyledons: A natural source of nutrient and bioactive phytochemicals; Elsevier; Food Chemistry; 208; 10-2016; 89-96
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES