Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Modeling total volatile basic nitrogen production as a dose function in gamma irradiated refrigerated squid rings

Tomac, AlejandraIcon ; Mascheroni, Rodolfo HoracioIcon ; Yeannes, Maria IsabelIcon
Fecha de publicación: 05/2014
Editorial: Elsevier Science
Revista: LWT - Food Science and Technology
ISSN: 0023-6438
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

The behavior of a chemical spoilage index for marine products (total volatile basic nitrogen – TVBN) was modeled as a function of the irradiation dose in Illex argentinus rings stored in refrigeration. The effect of gamma irradiation at 0, 1.8, 3.3 and 5.8 kGy on TVBN was analyzed in vacuum-packed squid rings during storage at 4 ± 1 °C. The modified Gompertz model satisfactorily described TVBN behavior for each irradiation dose (R2 > 0.980; RMSE < 5.7). Gompertz model parameters (μ, A, L) were modeled with dose-dependent second order polynomials, for doses ranging between 0 and 5.8 kGy, in order to develop a complete model that is useful for predicting TVBN as a function of the dose in squid rings. Model validation was carried out using independent data of TVBN in squid rings irradiated at 4.8 kGy. The developed model can be used to predict TVBN production in gamma irradiated squid meat.
Palabras clave: Ionising Radiation , Mathematical Modeling , Volatile Basic Nitrogen , Squid
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 542.4Kb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/34571
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2013.12.018
URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643813004891
Colecciones
Articulos(CCT - MAR DEL PLATA)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - MAR DEL PLATA
Articulos(CIDCA)
Articulos de CENTRO DE INV EN CRIOTECNOLOGIA DE ALIMENTOS (I)
Citación
Tomac, Alejandra; Mascheroni, Rodolfo Horacio; Yeannes, Maria Isabel; Modeling total volatile basic nitrogen production as a dose function in gamma irradiated refrigerated squid rings; Elsevier Science; LWT - Food Science and Technology; 56; 2; 5-2014; 533-536
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES