Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions

Sierra, Liliana Beatríz; Roco, JulietaIcon ; Alarcón, Gabriela del JesúsIcon ; Medina, Mirta; Van Nieuwenhove, Carina PaolaIcon ; Peral, Maria de Los AngelesIcon ; Jerez, Susana JosefinaIcon
Fecha de publicación: 04/2015
Editorial: Elsevier
Revista: Journal of Functional Foods
ISSN: 1756-4646
e-ISSN: 2214-9414
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Fisiología

Resumen

The effects of dietary supplementation with Salvia hispanica (chia) oil on vascular function in hypercholesterolaemic rabbit were examined. Rabbits were fed either regular diet (CD) or 10% chia oil in regular diet or 1% cholesterol diet (HD) or diet containing 1% cholesterol and 10% chia oil (HD-Ch) during 5?6 weeks. HD increased total cholesterol, LDL and triacylglycerol levels. HD-Ch significantly attenuated the triacylglycerol rise and increased alpha linolenic acid (ALA) levels. Aorta from hypercholesterolaemic rabbits exhibited an impaired relaxation response to acetylcholine (Ach), reduced NO-release and increased intima/media ratio. Including chia oil in the HD partially normalized the response to Ach and the intima/media ratio, and totally restored the NO-release. In addition, dietary supplementation with chia oil blunted the contractile response to angiotensin II and noradrenaline. These findings suggest that increased ALA levels induced by dietary chia oil could improve vascular function under hypercholesterolaemic conditions and therefore could serve as a true functional food.
Palabras clave: Chia Oil , Hypercholesterolaemia , Vascular Dysfunction , Noradrenaline
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.479Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Atribución-NoComercial-SinDerivadas 2.5 Argentina (CC BY-NC-ND 2.5 AR)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/28727
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.02.042
URL: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001048
Colecciones
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Articulos(INSIBIO)
Articulos de INST.SUP.DE INVEST.BIOLOGICAS
Citación
Sierra, Liliana Beatríz; Roco, Julieta; Alarcón, Gabriela del Jesús; Medina, Mirta; Van Nieuwenhove, Carina Paola; et al.; Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions; Elsevier; Journal of Functional Foods; 14; 4-2015; 641-649
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES