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dc.contributor.author
Sierra, Liliana Beatríz
dc.contributor.author
Roco, Julieta
dc.contributor.author
Alarcón, Gabriela del Jesús
dc.contributor.author
Medina, Mirta
dc.contributor.author
Van Nieuwenhove, Carina Paola
dc.contributor.author
Peral, Maria de Los Angeles
dc.contributor.author
Jerez, Susana Josefina
dc.date.available
2017-11-22T15:19:37Z
dc.date.issued
2015-04
dc.identifier.citation
Sierra, Liliana Beatríz; Roco, Julieta; Alarcón, Gabriela del Jesús; Medina, Mirta; Van Nieuwenhove, Carina Paola; et al.; Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions; Elsevier; Journal of Functional Foods; 14; 4-2015; 641-649
dc.identifier.issn
1756-4646
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/28727
dc.description.abstract
The effects of dietary supplementation with Salvia hispanica (chia) oil on vascular function in hypercholesterolaemic rabbit were examined. Rabbits were fed either regular diet (CD) or 10% chia oil in regular diet or 1% cholesterol diet (HD) or diet containing 1% cholesterol and 10% chia oil (HD-Ch) during 5?6 weeks. HD increased total cholesterol, LDL and triacylglycerol levels. HD-Ch significantly attenuated the triacylglycerol rise and increased alpha linolenic acid (ALA) levels. Aorta from hypercholesterolaemic rabbits exhibited an impaired relaxation response to acetylcholine (Ach), reduced NO-release and increased intima/media ratio. Including chia oil in the HD partially normalized the response to Ach and the intima/media ratio, and totally restored the NO-release. In addition, dietary supplementation with chia oil blunted the contractile response to angiotensin II and noradrenaline. These findings suggest that increased ALA levels induced by dietary chia oil could improve vascular function under hypercholesterolaemic conditions and therefore could serve as a true functional food.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Elsevier
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/
dc.subject
Chia Oil
dc.subject
Hypercholesterolaemia
dc.subject
Vascular Dysfunction
dc.subject
Noradrenaline
dc.subject.classification
Fisiología
dc.subject.classification
Medicina Básica
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD
dc.title
Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions
dc.type
info:eu-repo/semantics/article
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.date.updated
2017-09-13T16:40:50Z
dc.identifier.eissn
2214-9414
dc.journal.volume
14
dc.journal.pagination
641-649
dc.journal.pais
Países Bajos
dc.journal.ciudad
Amsterdam
dc.description.fil
Fil: Sierra, Liliana Beatríz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Roco, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Alarcón, Gabriela del Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Medina, Mirta. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.description.fil
Fil: Van Nieuwenhove, Carina Paola. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Peral, Maria de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Medicina; Argentina
dc.description.fil
Fil: Jerez, Susana Josefina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina
dc.journal.title
Journal of Functional Foods
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.02.042
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001048
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