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dc.contributor.author
Sierra, Liliana Beatríz  
dc.contributor.author
Roco, Julieta  
dc.contributor.author
Alarcón, Gabriela del Jesús  
dc.contributor.author
Medina, Mirta  
dc.contributor.author
Van Nieuwenhove, Carina Paola  
dc.contributor.author
Peral, Maria de Los Angeles  
dc.contributor.author
Jerez, Susana Josefina  
dc.date.available
2017-11-22T15:19:37Z  
dc.date.issued
2015-04  
dc.identifier.citation
Sierra, Liliana Beatríz; Roco, Julieta; Alarcón, Gabriela del Jesús; Medina, Mirta; Van Nieuwenhove, Carina Paola; et al.; Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions; Elsevier; Journal of Functional Foods; 14; 4-2015; 641-649  
dc.identifier.issn
1756-4646  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/28727  
dc.description.abstract
The effects of dietary supplementation with Salvia hispanica (chia) oil on vascular function in hypercholesterolaemic rabbit were examined. Rabbits were fed either regular diet (CD) or 10% chia oil in regular diet or 1% cholesterol diet (HD) or diet containing 1% cholesterol and 10% chia oil (HD-Ch) during 5?6 weeks. HD increased total cholesterol, LDL and triacylglycerol levels. HD-Ch significantly attenuated the triacylglycerol rise and increased alpha linolenic acid (ALA) levels. Aorta from hypercholesterolaemic rabbits exhibited an impaired relaxation response to acetylcholine (Ach), reduced NO-release and increased intima/media ratio. Including chia oil in the HD partially normalized the response to Ach and the intima/media ratio, and totally restored the NO-release. In addition, dietary supplementation with chia oil blunted the contractile response to angiotensin II and noradrenaline. These findings suggest that increased ALA levels induced by dietary chia oil could improve vascular function under hypercholesterolaemic conditions and therefore could serve as a true functional food.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Elsevier  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/ar/  
dc.subject
Chia Oil  
dc.subject
Hypercholesterolaemia  
dc.subject
Vascular Dysfunction  
dc.subject
Noradrenaline  
dc.subject.classification
Fisiología  
dc.subject.classification
Medicina Básica  
dc.subject.classification
CIENCIAS MÉDICAS Y DE LA SALUD  
dc.title
Dietary intervention with salvia hispanica (Chia) oil improves vascular function in rabbits under hypercholesterolaemic conditions  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2017-09-13T16:40:50Z  
dc.identifier.eissn
2214-9414  
dc.journal.volume
14  
dc.journal.pagination
641-649  
dc.journal.pais
Países Bajos  
dc.journal.ciudad
Amsterdam  
dc.description.fil
Fil: Sierra, Liliana Beatríz. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Roco, Julieta. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Alarcón, Gabriela del Jesús. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Medina, Mirta. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Van Nieuwenhove, Carina Paola. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Centro de Referencia para Lactobacilos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Peral, Maria de Los Angeles. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucuman. Facultad de Medicina; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Jerez, Susana Josefina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas. Universidad Nacional de Tucumán. Instituto Superior de Investigaciones Biológicas; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina  
dc.journal.title
Journal of Functional Foods  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/http://dx.doi.org/10.1016/j.jff.2015.02.042  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464615001048