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dc.contributor.author
Morales, Manuel Angel

dc.contributor.author
Navarro, Marina Edith

dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad

dc.contributor.author
Reyes Urrutia, Ramón Andrés

dc.contributor.author
Vicente, Fausto
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes

dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen

dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina

dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth

dc.date.available
2025-02-11T14:07:27Z
dc.date.issued
2024
dc.identifier.citation
Morales, Manuel Angel; Navarro, Marina Edith; Brizuela, Natalia Soledad; Reyes Urrutia, Ramón Andrés; Vicente, Fausto; et al.; Preservation of Yeast and Lactic Acid Bacteria Using Fluidized Bed Drying; Springer; 2024; 29-38
dc.identifier.isbn
978-1-0716-4148-4
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253995
dc.description.abstract
Fluidized bed drying is a cost-effective and versatile technique for the conservation of microorganismsguaranteeing them a long useful life in terms of culture stability (viability and activity). In this work, amethod for dehydration of yeasts and lactic acid bacteria using fluidized bed technology and manioc starchas carrier is described. Under assay conditions, total drying of cultures (corresponding to a decrease in awfrom approximately 0.99 to 0.17) occurred with high cell survival evidencing the method efficiency forpreservation of microbial cultures.
dc.format
application/pdf
dc.language.iso
eng
dc.publisher
Springer

dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/
dc.subject
Microorganisms’ preservation
dc.subject
Starters
dc.subject
Yeasts
dc.subject
Fluidized bed,
dc.subject
Lactic acid bacteria,
dc.subject
Storage
dc.subject
Viability
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías

dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS

dc.title
Preservation of Yeast and Lactic Acid Bacteria Using Fluidized Bed Drying
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro
dc.date.updated
2025-02-10T14:44:58Z
dc.journal.pagination
29-38
dc.journal.pais
Estados Unidos

dc.journal.ciudad
Nueva York
dc.description.fil
Fil: Morales, Manuel Angel. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Navarro, Marina Edith. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Reyes Urrutia, Ramón Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina
dc.description.fil
Fil: Vicente, Fausto. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1007/978-1-0716-4148-4
dc.conicet.paginas
168
dc.source.titulo
Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients
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