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dc.contributor.author
Morales, Manuel Angel  
dc.contributor.author
Navarro, Marina Edith  
dc.contributor.author
Brizuela, Natalia Soledad  
dc.contributor.author
Reyes Urrutia, Ramón Andrés  
dc.contributor.author
Vicente, Fausto  
dc.contributor.author
Bravo Ferrada, Barbara Mercedes  
dc.contributor.author
Semorile, Liliana Carmen  
dc.contributor.author
Caballero, Adriana Catalina  
dc.contributor.author
Tymczyszyn, Emma Elizabeth  
dc.date.available
2025-02-11T14:07:27Z  
dc.date.issued
2024  
dc.identifier.citation
Morales, Manuel Angel; Navarro, Marina Edith; Brizuela, Natalia Soledad; Reyes Urrutia, Ramón Andrés; Vicente, Fausto; et al.; Preservation of Yeast and Lactic Acid Bacteria Using Fluidized Bed Drying; Springer; 2024; 29-38  
dc.identifier.isbn
978-1-0716-4148-4  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/253995  
dc.description.abstract
Fluidized bed drying is a cost-effective and versatile technique for the conservation of microorganismsguaranteeing them a long useful life in terms of culture stability (viability and activity). In this work, amethod for dehydration of yeasts and lactic acid bacteria using fluidized bed technology and manioc starchas carrier is described. Under assay conditions, total drying of cultures (corresponding to a decrease in awfrom approximately 0.99 to 0.17) occurred with high cell survival evidencing the method efficiency forpreservation of microbial cultures.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Springer  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
Microorganisms’ preservation  
dc.subject
Starters  
dc.subject
Yeasts  
dc.subject
Fluidized bed,  
dc.subject
Lactic acid bacteria,  
dc.subject
Storage  
dc.subject
Viability  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
Otras Ingenierías y Tecnologías  
dc.subject.classification
INGENIERÍAS Y TECNOLOGÍAS  
dc.title
Preservation of Yeast and Lactic Acid Bacteria Using Fluidized Bed Drying  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.type
info:eu-repo/semantics/bookPart  
dc.type
info:ar-repo/semantics/parte de libro  
dc.date.updated
2025-02-10T14:44:58Z  
dc.journal.pagination
29-38  
dc.journal.pais
Estados Unidos  
dc.journal.ciudad
Nueva York  
dc.description.fil
Fil: Morales, Manuel Angel. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Navarro, Marina Edith. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Brizuela, Natalia Soledad. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Reyes Urrutia, Ramón Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ingeniería; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vicente, Fausto. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Bravo Ferrada, Barbara Mercedes. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Semorile, Liliana Carmen. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Caballero, Adriana Catalina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Patagonia Norte. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas. Universidad Nacional del Comahue. Instituto de Investigación y Desarrollo en Ingeniería de Procesos, Biotecnología y Energías Alternativas; Argentina. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Ciencias y Tecnologia de los Alimentos; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Tymczyszyn, Emma Elizabeth. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología. Laboratorio de Microbiología Molecular; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://doi.org/10.1007/978-1-0716-4148-4  
dc.conicet.paginas
168  
dc.source.titulo
Basic Protocols in Encapsulation of Food Ingredients