Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • METADATOS
  • CONDICIONES DE USO
  • ARCHIVOS
  • ITEMS RELACIONADOS
  • ESTADISTICAS
 
 
Datos de investigación

Relevamiento de alimentos para la determinación del contenido de sodio

Autores: Calliope, Sonia RosarioIcon ; Samman, Norma Cristina
Publicador: Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas
Fecha de depósito: 06/01/2025
Fecha de recolectado: 16/4/2018-16/8/2018
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

Salt consumption in many countries of the world exceeds the level recommended by WHO (5 g/day), which is associated with negative effects on health. Public health strategies to achieve the WHO’s objectives include salt content monitoring, improved nutritional labelling and product reformulation. This study aimed to determine the sodium content in street food (SF), fast foods (FF) and artisanal foods (AF) of the Northwest of Argentina, which is not regulated. Moisture, ash and sodium were determined according to the Official Methods of Analysis (AOAC) in 189 samples from each of the three categories. The average and range values were: SF 520 (R: 74-932); FF 599 (R: 371-1093) and AF 575 (R: 152-1373) mg Na/100 g. Thus, general sodium content is high, which means that the consumption of a serving from most of the studied foods leads to an individual exceeding the recommended daily intake values. This study contributes to the knowledge of sodium content in evaluated foods and its contribution to the population intake. This reinforces the importance of implementing new public policies and regulations, advising consumers to check food nutritional labels andselect foods lower in salt content, raising food manufacturers’ awarenessabout the importance of reducing sodium content in foods they produce and in public health.

Otro

Se registro pesos y fechas de los alimentos seleccionados por los consumidores para su análisis.
Palabras clave: SODIUM CONTENT, STREET FOOD, FAST FOOD, ARTISANAL FOOD
Alcance geográfico
.

Alcance geográfico

.
Identificador del recurso
URI: http://hdl.handle.net/11336/251730
Colecciones
Datos de Investigación(CIITED)
Datos de Investigación de CENTRO INTERDISCIPLINARIO DE INVESTIGACIONES EN TECNOLOGIAS Y DESARROLLO SOCIAL PARA EL NOA
Datos de Investigación(INSIBIO)
Datos de Investigación de INST.SUP.DE INVEST.BIOLOGICAS
Datos de Investigación(SEDE CENTRAL)
Datos de Investigación de SEDE CENTRAL
Citación
Calliope, Sonia Rosario; Samman, Norma Cristina; (2025): Relevamiento de alimentos para la determinación del contenido de sodio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. (dataset). http://hdl.handle.net/11336/251730
Condiciones de uso
Las buenas prácticas científicas esperan que se otorgue el crédito adecuado mediante una citación. Utilice un formato de citación y aplique estas normas de reutilización.
Compartir
Archivos del conjunto de datos
Archivo
Notas de uso
Tamaño
Tabla_2_Anexo_1_Informe_Datos_pesos_y_fechas.xlsx
  Más
6.116Mb
 
 
Consultar
  Descargar solo metadatos (JSON)   Descargar solo metadatos (XML)
 
Preparando la descarga
 

Ver el registro completo

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES