Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Capítulo de Libro

Designing for the future: the intersection of 3D printing and oleogels

Título del libro: Advances in oleogel development, characterization, and nutritional aspects

de Salvo, María ItatíIcon ; Cotabarren, Ivana MaríaIcon ; Palla, Camila AndreaIcon
Otros responsables: Palla, Camila AndreaIcon ; Valoppi, Fabio
Fecha de publicación: 2024
Editorial: Springer
ISBN: 978-3-031-46830-8
Idioma: Inglés
Clasificación temática:
Alimentos y Bebidas

Resumen

This chapter explores the use of 3D printing technologies with oleogels and bigels–the combination of oleogels and hydrogels–as printing inks, considering they are lipid-based materials with excellent properties for the development of customized food products and the delivery of lipid-soluble active molecules. Firstly, the most suitable 3D printing techniques for these materials are described including a full description of the process variables and their impact on the quality of printed products. Then, the most notable findings derived from existing research contributions to date evaluating the performance of 3D printing of oleogels and bigels are presented. Furthermore, the rheological, mechanical, and printing tests that need to be performed on both printing inks and printed forms to assess the materials´ printability and the quality of the printed products are described in detail. Finally, the chapter discusses the challenges, future outlooks, and perspectives regarding the use of oleogels and bigels in 3D printing.
Palabras clave: 3D PRINTING , EXTRUSION , OLEOGEL , BIGEL , PRINTING SETTING , PRINTABILITY , RHEOLOGICAL PROPERTIES , MECHANICAL PROPERTIES , SELF-SUPPORTING CAPACITY
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Tamaño: 1.530Mb
Formato: PDF
.
Solicitar
Licencia
info:eu-repo/semantics/restrictedAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/234998
DOI: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-46831-5
DOI: http://dx.doi.org/10.1007/978-3-031-46831-5_12
Colecciones
Capítulos de libros(PLAPIQUI)
Capítulos de libros de PLANTA PILOTO DE INGENIERIA QUIMICA (I)
Citación
de Salvo, María Itatí; Cotabarren, Ivana María; Palla, Camila Andrea; Designing for the future: the intersection of 3D printing and oleogels; Springer; 2024; 289-312
Compartir
Altmétricas
 

Items relacionados

Mostrando titulos relacionados por título, autor y tema.

  • Capítulo de Libro Monoglyceride Oleogels
    Título del libro: Advances in oleogel development, characterization, and nutritional aspects
    Palla, Camila Andrea ; Carrin, Maria Elena - Otros responsables: Palla, Camila Andrea Valoppi, Fabio - (Springer, 2024)
Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES