Artículo
In the Argentine Continental Shelf pelagic fi sheries, rough scad (Trachurus lathami) is incidentally caught, being discarded by the commercial fl eet despite its high abundances. With the aim of promoting the sustainable use of this species, the nutritional characterization of T. lathami is reported here for the fi rst time. High protein (16%) and lipid (5.4%) content in whole individuals indicated that this is a moderately fat species. In the edible portion, within total lipids (4.8%), the n-3 polyunsaturated fraction was represented by docosahexaenoic (16.8%) and eicosapentaenoic (5.6%) acids. Results encourage potential strategies towards the developing of restructured products for human consumption. En las pesquerías pelágicas del Talud Continental Argentino, el jurel (Trachurus lathami) es capturado incidentalmente, siendo descartado por la fl ota comercial a pesar de sus altas abundancias. Con el objetivo de promover el uso sostenible de esta especie, se reporta aquí por primera vez la caracterización nutricional de T. lathami. El alto contenido de proteínas (16%) y lípidos (5.4%) en individuos enteros indicó que esta es una especie moderadamente grasa. En la porción comestible, dentro de los lípidos totales (4.8%), la fracción poliinsaturada n-3 estuvo representada por los ácidos docosahexaenoico (16.8%) y eicosapentaenoico (5.6%). Los resultados alientan estrategias potenciales hacia el desarrollo de productos reestructurados para consumo humano.
Nutritional characterization of Trachurus lathami discarded by the Argentine fishing industry: first step towards the sustainable valorization of the species
Título:
Caracterización nutricional de Trachurus lathami descartada por la industria pesquera argentina: primer paso hacia la valorización sustentable de la especie
Fecha de publicación:
03/2024
Editorial:
Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero
Revista:
Marine and Fishery Sciences
ISSN:
2683-7595
e-ISSN:
2683-7951
Idioma:
Inglés
Tipo de recurso:
Artículo publicado
Clasificación temática:
Resumen
Palabras clave:
FISH DISCARDS VALORIZATION
,
NUTRITIONAL QUALITY
,
FATTY ACIDS
,
DHA
,
EPA
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Citación
Mitton, Francesca María; Vittone, Marina; Temperoni, Brenda; Massa, Agueda Elena; Nutritional characterization of Trachurus lathami discarded by the Argentine fishing industry: first step towards the sustainable valorization of the species; Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Marine and Fishery Sciences; 37; 4; 3-2024; 1-12
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