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dc.contributor.author
Mitton, Francesca María  
dc.contributor.author
Vittone, Marina  
dc.contributor.author
Temperoni, Brenda  
dc.contributor.author
Massa, Agueda Elena  
dc.date.available
2024-04-08T12:03:53Z  
dc.date.issued
2024-03  
dc.identifier.citation
Mitton, Francesca María; Vittone, Marina; Temperoni, Brenda; Massa, Agueda Elena; Nutritional characterization of Trachurus lathami discarded by the Argentine fishing industry: first step towards the sustainable valorization of the species; Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero; Marine and Fishery Sciences; 37; 4; 3-2024; 1-12  
dc.identifier.issn
2683-7595  
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/11336/232276  
dc.description.abstract
In the Argentine Continental Shelf pelagic fi sheries, rough scad (Trachurus lathami) is incidentally caught, being discarded by the commercial fl eet despite its high abundances. With the aim of promoting the sustainable use of this species, the nutritional characterization of T. lathami is reported here for the fi rst time. High protein (16%) and lipid (5.4%) content in whole individuals indicated that this is a moderately fat species. In the edible portion, within total lipids (4.8%), the n-3 polyunsaturated fraction was represented by docosahexaenoic (16.8%) and eicosapentaenoic (5.6%) acids. Results encourage potential strategies towards the developing of restructured products for human consumption.  
dc.description.abstract
En las pesquerías pelágicas del Talud Continental Argentino, el jurel (Trachurus lathami) es capturado incidentalmente, siendo descartado por la fl ota comercial a pesar de sus altas abundancias. Con el objetivo de promover el uso sostenible de esta especie, se reporta aquí por primera vez la caracterización nutricional de T. lathami. El alto contenido de proteínas (16%) y lípidos (5.4%) en individuos enteros indicó que esta es una especie moderadamente grasa. En la porción comestible, dentro de los lípidos totales (4.8%), la fracción poliinsaturada n-3 estuvo representada por los ácidos docosahexaenoico (16.8%) y eicosapentaenoico (5.6%). Los resultados alientan estrategias potenciales hacia el desarrollo de productos reestructurados para consumo humano.  
dc.format
application/pdf  
dc.language.iso
eng  
dc.publisher
Instituto Nacional de Investigación y Desarrollo Pesquero  
dc.rights
info:eu-repo/semantics/openAccess  
dc.rights.uri
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/ar/  
dc.subject
FISH DISCARDS VALORIZATION  
dc.subject
NUTRITIONAL QUALITY  
dc.subject
FATTY ACIDS  
dc.subject
DHA  
dc.subject
EPA  
dc.subject.classification
Otras Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
Ciencias Biológicas  
dc.subject.classification
CIENCIAS NATURALES Y EXACTAS  
dc.title
Nutritional characterization of Trachurus lathami discarded by the Argentine fishing industry: first step towards the sustainable valorization of the species  
dc.title
Caracterización nutricional de Trachurus lathami descartada por la industria pesquera argentina: primer paso hacia la valorización sustentable de la especie  
dc.type
info:eu-repo/semantics/article  
dc.type
info:ar-repo/semantics/artículo  
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion  
dc.date.updated
2024-04-03T10:58:57Z  
dc.identifier.eissn
2683-7951  
dc.journal.volume
37  
dc.journal.number
4  
dc.journal.pagination
1-12  
dc.journal.pais
Argentina  
dc.journal.ciudad
Mar del Plata  
dc.description.fil
Fil: Mitton, Francesca María. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Vittone, Marina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Temperoni, Brenda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.description.fil
Fil: Massa, Agueda Elena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mar del Plata. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Investigaciones Marinas y Costeras; Argentina. Instituto Nacional de Investigaciones y Desarrollo Pesquero; Argentina  
dc.journal.title
Marine and Fishery Sciences  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/url/https://ojs.inidep.edu.ar/index.php/mafis/article/view/326  
dc.relation.alternativeid
info:eu-repo/semantics/altIdentifier/doi/https://doi.org/10.47193/mafis.3742024010701