Repositorio Institucional
Repositorio Institucional
CONICET Digital
  • Inicio
  • EXPLORAR
    • AUTORES
    • DISCIPLINAS
    • COMUNIDADES
  • Estadísticas
  • Novedades
    • Noticias
    • Boletines
  • Ayuda
    • General
    • Datos de investigación
  • Acerca de
    • CONICET Digital
    • Equipo
    • Red Federal
  • Contacto
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
  • INFORMACIÓN GENERAL
  • RESUMEN
  • ESTADISTICAS
 
Artículo

Control of spoilage fungi by lactic acid bacteria

Gerez, Carla LucianaIcon ; Torres, María JuliaIcon ; Font, Graciela MariaIcon ; Rollan, Graciela CelestinaIcon
Fecha de publicación: 03/2013
Editorial: Academic Press Inc Elsevier Science
Revista: Biological Control
ISSN: 1049-9644
Idioma: Inglés
Tipo de recurso: Artículo publicado
Clasificación temática:
Otras Ciencias Biológicas

Resumen

The evaluation of the potentiality of lactic acid bacteria (LAB) strains isolated from different origins to inhibit mould growth and to identify and characterize the antifungal metabolites were the aims of this study. From a total of ninety-one LAB strains tested, ten were selected due to their high inhibitory effect(>80%). The antifungal activity of the majority of the selected LAB strains was lost after the neutralization treatment determining the acidic nature of the antifungal metabolites. Lactic, acetic and phenyllactic (PLA) acids were identified as being responsible for antifungal effect in the 10 cell-free supernatants (CFS) evaluated. Amongst the strains evaluated, only Lactobacillus fermentum CRL 251 produced fungus inhibitory peptide/s, smaller than 10 kDa, thermostable, active in the pH range of 4?7 and sensitive to trypsin. This is the first report on antifungal peptide/s produced by a L. fermentum strain.
Palabras clave: Lactic Acid Bacteria , Lactobacillus Fermentum , Phenyllactic Acid , Antifungal Peptide , Antifungal Activity
Ver el registro completo
 
Archivos asociados
Thumbnail
 
Tamaño: 1.313Mb
Formato: PDF
.
Descargar
Licencia
info:eu-repo/semantics/openAccess Excepto donde se diga explícitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)
Identificadores
URI: http://hdl.handle.net/11336/2318
URL: http://www.journals.elsevier.com/biological-control/
DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.biocontrol.2012.10.009
Colecciones
Articulos(CCT - NOA SUR)
Articulos de CTRO.CIENTIFICO TECNOL.CONICET - NOA SUR
Articulos(CERELA)
Articulos de CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (I)
Articulos(INIQUI)
Articulos de INST.DE INVEST.PARA LA INDUSTRIA QUIMICA (I)
Citación
Gerez, Carla Luciana; Torres, María Julia; Font, Graciela Maria; Rollan, Graciela Celestina; Control of spoilage fungi by lactic acid bacteria; Academic Press Inc Elsevier Science; Biological Control; 64; 3; 3-2013; 231-237
Compartir
Altmétricas
 

Enviar por e-mail
Separar cada destinatario (hasta 5) con punto y coma.
  • Facebook
  • X Conicet Digital
  • Instagram
  • YouTube
  • Sound Cloud
  • LinkedIn

Los contenidos del CONICET están licenciados bajo Creative Commons Reconocimiento 2.5 Argentina License

https://www.conicet.gov.ar/ - CONICET

Inicio

Explorar

  • Autores
  • Disciplinas
  • Comunidades

Estadísticas

Novedades

  • Noticias
  • Boletines

Ayuda

Acerca de

  • CONICET Digital
  • Equipo
  • Red Federal

Contacto

Godoy Cruz 2290 (C1425FQB) CABA – República Argentina – Tel: +5411 4899-5400 repositorio@conicet.gov.ar
TÉRMINOS Y CONDICIONES